Φωτιά Γορτυνία: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Εστίες σε δυσπρόσιτα σημεία

Κάηκαν σπίτια στον Πυρρή - Έχουν εκκενωθεί συνολικά 21 οικισμοί

Το ρεπορτάζ της Τασούλας Παπανικολάου για τη φωτιά στην Αρκαδία/ κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (10/8/21)

Καλύτερη είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας, με τους κατοίκους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παλεύουν εδώ και πέντε ημέρες. 

Φωτιά Αρκαδία: Εκκενώνονται τώρα 19 οικισμοί - Καίγονται σπίτια στη Λιοδώρα

Η συγκεκριμένη φωτιά σήμερα το πρωί ήταν σε ύφεση. Ωστόσο, η επέκταση της ήταν πάρα πολύ γρήγορη και οι αναζωπυρώσεις ήταν συνέχεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ήδη εκκενωθεί μέσω του 112 21 χωριά.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες που καταγράφονται από την πυρκαγιά σε Ηλεία και Αρκαδία/ eurokinissi

Από το πρωί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά Αρκαδία: Πέρασαν μέσα από οικισμούς οι φλόγες στη Γορτυνία

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες που καταγράφονται από την πυρκαγιά σε Ηλεία και Αρκαδία/ eurokinissi

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τασούλας Παπανικολάου, στο Λαδάκι κάηκε ένα ελαιοτριβείο. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο κοινοτάρχης του χωριού Πύρρη, Γιάννης Στρίκος, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πως έχουν ήδη καεί τουλάχιστον 10 σπίτια μέσα στο χωριό. «Προσπαθούμε συνέχεια να σβήσουμε μικρές εστίες. Επιστρέψανε όλοι οι κάτοικοι πίσω για να βοηθήσουν στην κατάσβεση, τουλάχιστον οι νέοι και οι υγιείς. Μετά ήρθαν και εναέρια μέσα και ελέγχθηκε η φωτιά». 

Γορτυνία: «Το πύρινο μέτωπο παραμένει μεγάλο» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης

«Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν», λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Φωτιά Αρκαδία: Πέρασαν μέσα από οικισμούς οι φλόγες στη Γορτυνία

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top