Εύβοια: Καίγεται για έβδομη μέρα – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Παραμένει ο κίνδυνος για Γούβες και Αρτεμίσιο

Δείτε το ρεπορτάζ της Άννας Λίτινα από την Εύβοια για το Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Η πύρινη λαίλαπα καταβροχθίζει το ένα μετά το άλλο τα χωριά της Εύβοιας. Για έβδομη συνεχόμενη μέρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα. 

φωτιά Εύβοια

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα για έβδομη μέρα στην Εύβοια

Το μέτωπο βρίσκεται στα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες. 

Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από το ρωσικό Beriev

Οι κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και τις Γούβες όλη νύχτα αντιστέκονταν στις φλόγες για να σώσουν τα χωριά τους και φαίνεται προς το παρόν να το καταφέρνουν. Περιφερειακά υπάρχουν σπίτια που έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένων αλώβητοί. 

κάτοικοι Εύβοια

Οι κάτοικοι στις Γούβες κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού

Χθες σημειώθηκε μια αναζωπύρωση στο Αρτεμίσιο, όπου όλοι, πυροσβέστες και κάτοικοι δίνουν μάχη για να μην φτάσουν οι φλόγες στο χωριό. 

Οι φλόγες καταστρέφουν τη βόρεια Εύβοια - Η εικόνα από τις Γούβες

Η φωτιά κατέκαιγε πευκόφυτη δασική έκταση στις παρυφές του χωριού και η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

πυροσβέστης Εύβοια

Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί οι εθελοντών και οι κάτοικοι κατάφεραν να σώσουν μεγάλο μέρος των χωριών. 

Φωτιά Εύβοια: Καίγονται οι Γούβες - Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι το Πευκί

Ωστόσο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος εχθρός όλων όσων βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα. Χθες υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών με αποτέλεσμα να σημάνει και πάλι συναγερμός στην Αγία Άννα, τα Βασιλικά, το Ψαροπούλι και τον Άγιο Νικόλαο. 

αναζωπυρώσεις

Οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Αναζωπυρώσεις υπήρχαν επίσης στο Κερασοχώρι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες, αλλά ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής απέτρεψαν την εξάπλωσή τους. 

Φωτιά Εύβοια: Στις φλόγες η Μονοκαρυά - Ολονύχτια μάχη για την Ιστιαία

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι, ενώ μετά από τιτάνια προσπάθεια η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο όρος Καντήλι. 

κάτοικος προσπαθεί να σώσει το σπίτι του

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και σήμερα

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Εύβοια: Πάνω από 2.600 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τη θάλασσα

Χθες το Πευκί βρέθηκε να απειλείται από τις φλόγες και αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή για την εκκένωσή του. 

εκκένωση Εύβοια

Κάτοικοι μετέφεραν στα χέρια ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα κατά την επιχείρηση εκκένωσης στο Πευκί

Κάτοικοι μετέφεραν στα χέρια κατάκοιτους ηλικιωμένους με σοβαρά κινητικά προβλήματα και αρκετοί μεταφέρθηκαν με ακτοπλοϊκά μέσα στην Αιδηψό και τη Φθιώτιδα. Άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν στο επιβατηγό πλοίο που είχε δέσει στην παραλία. 

Φωτιά Εύβοια: Οι συγκλονιστικές εικόνες του Star στο Associated Press

Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν το χωριό. Την τελευταία στιγμή, μπόρεσαν και δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά έκανε στάχτη δεκάδες πεύκα, όμως τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

φωτιά Εύβοια

Οι κάτοικοι παρέμειναν στα χωριά τους για να σώσουν τις περιουσίες τους

Το Λιμενικό Σώμα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις περιπολίες στη Βόρεια Εύβοια έχει διασώσει μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 2.600 ανθρώπους.

Φωτιά Εύβοια: Μεγάλες καταστροφές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα

Σε αντίθεση με Πευκί οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες στις Γούβες, τη Γερακίου και τη Γαλατσώνα. Η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. 

Φωτιά Εύβοια: Εικόνες Αποκάλυψης - Προς την Αιδηψό το πύρινο μέτωπο

Ένα μέρος του μετώπου ανακόπηκε στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινήθηκε προς Ασμίνι. 

κάτοικοι Εύβοια

Το μέτωπο στην Εύβοια συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτο

Το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, κατευθύνεται προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας.

Σε ό,τι αφορά στην Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο μάχη δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, και Μονοκαρυά.

Εύβοια: Κάηκαν 500.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους

Πάνω από 500.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη στην Εύβοια, ξεπερνώντας ακόμα και τις φωτιές της Ηλείας το 2007. 

καμένα

Πάνω από 500.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους έγιναν στάχτη στην Εύβοια

Μέχρι το Σάββατο η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε καταγράψει ότι το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια είχε κατακάψει επίσημα 346.840 στρέμματα δάσους, ενώ χθες οι δορυφόροι κατέγραψαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο στρέμματα καμένα.

Έσωσαν με τα καΐκια τους ζωές από παραλίες της Εύβοιας

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία (EFFIS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν καεί στη χώρα μας 950.000 στρέμματα δάσους, όταν ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων του 2008 - 2020 κυμαίνεται στα 81.520 στρέμματα. 

καμένο σπίτι

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από τη φωτιά στην Εύβοια

Η πυρκαγιά που είχε αποτεφρώσει τα περισσότερα στρέμματα μέχρι σήμερα ήταν εκείνη στις περιοχές Μεγαλόπολης - Ανδρίτσαινας το 2007 με 448.410 στρέμματα καμένα, με την Εύβοια να σπάει αυτή τη θλιβερή πρωτιά.

Στην Αττική, σύμφωνα με τις νεότερες καταγραφές, υπολογίζεται ότι κατεστράφησαν 62.590 στρέμματα πευκοδάσους, όμως ο απολογισμός πιθανόν να είναι μεγαλύτερος. Θα πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες πύρινες καταστροφές μαζί με εκείνη στην περιοχή Γραμματικού – Καπανδριτίου - Μαραθώνα το 2009, που κατέκαψε 205.000 στρέμματα πευκοδάσους, και του 1998 στην Πεντέλη (περιοχή Διονύσου) που κατέκαψε 108.000 στρέμματα. 

κάτοικος Εύβοια

Πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους για να σώσουν τις περιουσίες τους

Σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση οι φωτιές σε Λακωνία και Μεσσηνία έκαψαν 230.000 στρέμματα δασικών κι αγροτικών εκτάσεων και στην Ηλεία (μέχρι το Σάββατο) 74.350 στρέμματα. Στη Φωκίδα οι αποτεφρωμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 16.720 στρέμματα.

Φωτιά: Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των πυρόπληκτων περιοχών

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης των πληγεισών περιοχών. 
Εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στον Ελεύθερο Τύπο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 μέρες για την πλήρη αποκατάσταση. 

καμένο αυτοκίνητο

Καμένα αυτοκίνητα στην Εύβοια

Ταυτόχρονα, όπου επιτρέπεται από την εξέλιξη της πυρόσβεσης, ξεκινά η επιθεώρηση του δικτύου, προκειμένου να προγραμματιστεί η αποκατάσταση των καμένων στύλων, οι οποίοι ξεπερνούν τους 2.000.

Εύβοια: Με βάρκες απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι από την Αγία Άννα

Ειδικά στην Εύβοια, χθες είχαν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Μυρτιά, Φαράκλα και Μετόχι, ενώ συνεχιζόταν η επιθεώρηση του δικτύου σε όσα σημεία ήταν δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού και του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Αννας.

μέτωπο φωτιάς Εύβοια

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στην Εύβοια

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν επτά γραμμές μέσης τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών απαιτείται η αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top