Φωτιά Εύβοια: Καίγονται οι Γούβες - Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι το Πευκί

Μάχη με το πύρινο μέτωπο για έκτη μέρα

Δείτε το ρεπορτάζ της Άννας Λίτινα από την Εύβοια για το Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Συνεχίζει να καίει η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια για έκτη μέρα, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται τις τελευταίες ώρες έξω από τα χωριά Γαλατσώνα και Γούβες

Φωτιά Εύβοια: Καίγονται σπίτια στο Πευκί - Το STAR στο χωριό Ασμήνιο

Το μεσημέρι της Κυριακής ένα τεράστιο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ τη Γαλατσώνα, ενώ ένα δεύτερο πλησιάζει τις Γούβες και στη συνέχεια το Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - κι αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που έχει δημιουργήσει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και τη Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Η φωτιά στην Εύβοια όπως φαίνεται από το ρωσικό Beriev

Νωρίτερα πάντως στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο, να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά, κόβοντας τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.  

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύονται να περάσουν είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό. 

Μέχρι νεοτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας - Αιδηψού και Γλυφάς - Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δε θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας - Αγιόκαμπου.

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνονται Πευκί, Γεράκι, Γούβες και Αρτεμίσιο

Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top