Εύβοια: Με βάρκες απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι από την Αγία Άννα

«Θα καεί κόσμος, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα»

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα καίγεται η Εύβοια. Οι φλόγες φτάνουν πλέον στη Στροφυλιά και δίνεται μάχη για να μείνουν μακριά από το Μαντούδι. 

Η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ την ίδια ώρα μαίνονται οι φωτιές σε Αττική, Ηλεία, Γρεβενά, Φωκίδα. 

καμένο σπίτι

Τεράστιες οι καταστροφές στην Εύβοια από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη

Όπως έγινε γνωστό οι φλόγες έχουν φτάσει στα όρια της Στροφυλλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να «καταπιούν» τα πρώτα σπίτια. 

Φωτιά Εύβοια: Έκκληση για να φύγουν οι κάτοικοι - Εκκενώθηκαν 25 οικισμοί

Εκτός από την Κοκκινομηλιά, χθες δόθηκε επίσης εντολή και εκκενώθηκαν τα χωριά Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά. 

Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ανακοπεί το μέτωπο που κινείται προς Μετόχι και Μαντούδι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. 

καταστροφές Εϋβοια

Εκατοντάδες κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να παραδίδονται στις φλόγες

Η φωτιά μπήκε στην Αγία Άννα, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς Στροφυλιά και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για την εκκένωσή της. Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Φωτιά Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Δίπλα στη Σκεπαστή οι φλόγες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περίπου 200 κάτοικοι που βρίσκονταν στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από τη θάλασσα με πλωτά μέσα και μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο Μαντουδίου, όπου διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι για τη φιλοξενία τους. 

Φωτιά Εύβοια: Απεγκλωβίστηκαν 440 άνθρωποι

Σύμφωνα με πληροφορίες από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες. Μόνα από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες και άλλοι 191 από βορειότερες παραλίες της περιοχής. 

Φωτιά Εύβοια: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, σπίτια και περιουσίες

Σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

φωτιά Εϋβοια

Κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι από την παραλία της Αγίας Άννας

Οι περιπολίες των σκαφών του Λιμενικού Σώματος στις παραλίες της Εύβοιας είναι συνεχείς, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται Αγία Άννα κι άλλοι 5 οικισμοί

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπετρο.

πυροσβεστική

Η φωτιά στην Εύβοια κατευθύνεται πλέον προς Μαντούδι

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Θα καεί κόσμος, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα»

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάηκε ολοσχερώς η δημοτική ενότητα Νηλέως κι έγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα γης. Περισσότερα από 300 σπίτια έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτη. 

Φωτιά Εύβοια: Στην παραλία οι κάτοικοι για να γλιτώσουν από τις φλόγες

«Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε», είπε στο Mega.

πυροσβέστες

Ο δήμαρχος Μαντουδίου προειδοποίησε πως η φωτιά αν δεν ελεγχθεί θα φτάσει στη Χαλκίδα

«Μιλάμε για πάνω από 100 - 110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών είναι 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Φεύγουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν», πρόσθεσε.

Όπως είπε δεν έγινε σωστή αντιμετώπιση, καθώς τα πυροσβεστικά μέσα είναι ελάχιστα.

«Τι να πιάσουμε με 30 πυροσβέστες, 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις θα καεί όλο το νησί. Αν δεν ρίξουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top