Έσωσαν με τα καΐκια τους ζωές από παραλίες της Εύβοιας

«Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, έκλαιγε, στεναχωριόταν για όσα άφησε πίσω»

Όλα όσα είπε ο Ευστράτιος Λειβαδίτης, αλιεύς που έσπευσε να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους σε ακτή της Εύβοιας

«Μας ειδοποίησε το λιμενικό, μεσημεριανές ώρες. Ξεκινήσαμε με τα σκάφη μας να σπεύσουμε στο σημείο στο οποίο θα έφτανε λόγω των ανέμων η φωτιά, Βλέπαμε τη φωτιά να έρχεται από τη στεριά. Την προσπεράσαμε και φτάσαμε στο χωριό Ροβιές, στο οποίο υπήρχαν κάτοικοι και τουρίστες. Πήγαμε στην ακτή», διηγήθηκε στο star.gr ο Ευστράτιος Λειβαδίτης. 

Ο ίδιος μαζί με άλλους ψαράδες έσπευσαν με τα καΐκια τους, σώζοντας εγκλωβισμένους ανθρώπους από τις φλόγες, που πλησίαζαν την ακτή της Εύβοιας.

Όλη η παραλία στις Ροβιές ήταν καλυμμένη στις φλόγες. Ο καπνός είχε κατέβει στη θάλασσα.

Όπως πρόσθεσε, όταν δόθηκε εντολή για εκκένωση, όσοι είχαν δικό τους μέσο, αυτοκίνητο ή μηχανάκι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν. Πίσω έμειναν οι περισσότεροι τουρίστες, μαζί με έξι παιδάκια και τα κατοικίδια που δεν είχαν τρόπο να φύγουν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να καταφύγουν στην παραλία για να σωθούν.

Ο Ευστράτιος Λειβαδίτης

«Στο σημείο έφτασε και ένα φέρι μποτ, που έστειλε ο δήμος Αιδηψού. Ήμασταν 4- 5 αλιευτικά σκάφη, άλλες τόσες βάρκες και άλλα 4 σκάφη του λιμενικού. Ο κόσμος επιβιβάστηκε σε μικρότερα σκάφη και εν συνεχεία στα πιο μεγάλα καΐκια, τα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την ακτή λόγω βάθους. Από αυτά ο κόσμος μετεπιβιβάστηκε στο φέρι μποτ που ήταν ακόμη πιο ανοιχτά στα 200 μέτρα από τη στεριά», συμπλήρωσε.

Φωτιά Ηλεία: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος στο Κολίρι – 1 τραυματίας

Ροβιές: «Έσωσε ανθρώπους και κατοικίδια με το καΐκι του»

Όπως ανέφερε ο κ. Λειβαδίτης στο καΐκι του ανέβηκαν 16 -17 άτομα, εκ των οποίων τα 5- 6 ήταν παιδάκια, καθώς και δύο κατοικίδια σκυλιά. 

Φωτιά Αττική: Νεκρός 38χρονος κάτοικος στην Ιπποκρατείο Πολιτεία

«Ήταν όλοι σε κατάσταση πανικού. Ο αέρας μας δυσκόλεψε πάρα πολύ στην επιχείρηση διάσωσης. Η ατμόσφαιρα ήταν θερμή. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, έκλαιγε, στεναχωριόταν για αυτά που άφησε πίσω, κατοικίδια, σπίτια, ανθρώπους που έφυγαν με άλλα μέσα και δεν μπορούσε να τους βρει. Δεν μπορούσαν να σταθούν πάνω στο σκάφος γιατί κούναγε και είχε «καιρό».Δεν μπορούσαν να πάρουν καλά ανάσα… Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η επιχείρηση», είπε. 

Με το καΐκι του τη «Σταυρούλα», ο κ. Λειβαδίτης έσπευσε από τη Λίμνη να σώσει τον κόσμο που ήταν εγκλωβισμένος στην παραλία, μετά την εκκένωση του χωριού Ροβιές στην Εύβοια.

Η επιβίβαση στο καΐκι κράτησε περίπου μισή ώρα.

«Ωστόσο, ο χρόνος αυτός μας φάνηκε πραγματικά αιώνας. Η μετεπιβίβαση μετά στο φέρι μποτ κράτησε άλλη μία ώρα, καθώς υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Υπήρχαν και γιαγιάδες που δεν ήταν ευκίνητες, για να μπορέσουν να ελιχθούν και να πάνε από σκάφος- σε σκάφος», σημείωσε.

Δραματικές ώρες στην Εύβοια - Σε 100 χλμ. εκτείνεται το μέτωπο της φωτιάς

«Έπρεπε να σταθώ δυνατός για τον κόσμο που ήταν στο καΐκι μου»

Αναφερόμενος στα συναισθήματα του κόσμου μόλις σώθηκε, ο κ. Λειβαδίτης  σημείωσε ότι ήταν μικτά.

«Ο κόσμος με ευχαριστούσε, αλλά στεναχωριόταν. Δεν  μπορούσε εκείνη την ώρα να πει πολλά, όλοι κοίταζαν με υπομονή να δουν τι θα γίνει. 
Εγώ, αν και στεναχωριόμουν, έπρεπε να σταθώ δυνατός και να στηρίξω τον κόσμο που βρισκόταν στο καΐκι μου. Ήμουν το μοναδικό μέσο σωτηρίας τους. Δεν είχαν κάπου αλλού να πάνε. 

Όλη η παραλία ήταν καλυμμένη στις φλόγες. Ο καπνός είχε κατέβει στη θάλασσα. Δεν μπορούσες να περπατήσεις έξω, γιατί θα σε έπνιγε ο καπνός και ακόμα και μέσα στη θάλασσα που ήμασταν με το ζόρι ανοίγαμε τα μάτια μας για να δούμε», είπε.

Φωτιά Εύβοια: Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Μαντούδι

Με την τράτα του ο κύριος Λέκκας έσωσε ζωές από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια\

Με την τράτα του ο κύριος Λέκκας έσωσε ζωές από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια

Oι γονείς με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν “Χρήστο τα παιδιά μας”

Με την τράτα του, έσπευσε να βοηθήσει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην παραλία της Αγίας Άννας και ο Χρήστος Λέκκας. 

«Η φωτιά έφερε αέρα, ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Βγήκα 2-3 φορές και έκανα τον ντελάλη στην ακτή, να μαζέψω τους ανθρώπους. Όλοι ήταν στην άμμο. Είχαν κατεβεί από τον φόβο τους να σωθούν. Τους πήραμε εγώ και ένας ακόμα, από την αμμουδιά γιατί δεν μπορούσε να γυαλώσει το λιμενικό», είπε στο star.gr.

Όλα όσα είπε ο Χρήστος Λέκκας στο star.gr

 «Βάλαμε γύρω στα 12 άτομα. Ήταν ένας άνδρας, δύο ηλικιωμένοι και τα υπόλοιπα ήταν παιδάκια, έως 16 ετών. Κάποια ήταν χωρίς τους γονείς τους. Επειδή με γνώριζαν οι γονείς με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν “Χρήστο τα παιδιά μας και τίποτε άλλο”. Βάλαμε και μουσική στο σκάφος να ηρεμήσουν, γιατί ερχόταν η φωτιά και τη φοβόμασταν», είπε μιλώντας στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top