Βάσεις 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Τι έδειξαν τα «μαρτυρούν» τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων

Με sms ενημερώθηκαν φέτος οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων για τις βαθμολογίες τους. / βίντεο: μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (9/7)

Άνοδο των βάσεων σε αρκετές σχολές «μαρτυρούν» τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας.

Πανελλήνιες: Τα στατιστικά των βαθμολογιών - Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου, 2ου και  4ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ περίπου 12.000 θέσεις εισακτέων θα παραμείνουν κενές καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα επιτρέψει σε αρκετούς υποψήφιους να περάσουν την είσοδο των πανεπιστημίων.

Συνολικά περίπου 27.000 υποψήφιοι δε θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτοι των πρώτων εξηγούν στο star.gr πώς τα κατάφεραν

Βάσεις πανελληνίων 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

Μεγάλη άνοδος των βάσεων εισαγωγής που υπολογίζεται στα  300 – 700 μόρια αναμένεται στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας).

Αύξηση της βάσης εισαγωγής προβλέπεται και στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) και τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ. Άνοδος αναμένεται και σε πολλά χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Πανελλήνιες 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται αύξηση των βάσεων

Άνοδος 150 – 350 μορίων αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και κυρίως των πολυτεχνικών σχολών του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Από την άλλη, αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων στα μεσαία και υψηλόβαθμα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, εκτός από τη Νομική Αθήνας η οποία αναμένεται να κρατηθεί στα περσινά επίπεδα και θα είναι φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα. Δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις - Πού αναμένεται άνοδος

βάσεις Πανελλήνιες 2021

Πανελλήνιες 2021: Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Φέτος, για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγική λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

  • η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,
  • η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση
  • το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση.

Πανελλήνιες 2021: Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Πανελλήνιες 2021: Πώς καθορίζονται οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Παρακάτω θα δείτε πώς καθορίζονται οι συντελεστές και πώς γίνεται ο υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η Ε.Β.Ε. της σχολής τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα» τονίζεται αρχικά.

Η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες.

Τα κοινά στοιχεία υπολογισμού:

α)   της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων 

β)   της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων:

γα) Οι Ε.Β.Ε. που προκύπτουν σύμφωνα με τις διαδικασίες των περ. α΄ και β΄ στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

γβ) Κατά τον υπολογισμό των Ε.Β.Ε. των περ. α΄ και β΄ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top