Πανελλήνιες: Τα στατιστικά των βαθμολογιών - Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες

Με μήνυμα στο κινητό ενημερώθηκαν για τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021. / βίντεο: μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (9/7)

Αναρτήθηκαν πριν από λίγο τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψήφιων

Η μάχη για τους 92.090 υποψηφίους που διεκδικούν 77.970 θέσεις σε πανεπιστήμια αναμένεται να είναι φέτος πιο «σκληρή» από τις προηγούμενες χρονιές.

Πανελλήνιες 2021 - στατιστικά

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά των βαθμολογιών από το υπουργείο Παιδείας.

Πανελλήνιες 2021: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι και εφόσον αυξηθούν τα ποσοστά υποψηφίων σε υψηλότερες βαθμολογίες η άνοδος των βάσεων θεωρείται δεδομένη. 

Πανελλήνιες 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται αύξηση των βάσεων

Οι υποψήφιοι, επίσης, θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρσι. «Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο».

Βάσεις - Πανελλήνιες 2021: Άνοδος στις ιατρικές σχολές και το 3ο επιστημονικό πεδίο

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και ότι θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρσι.

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς "όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ".

Πανελλήνιες 2021: Προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού «θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο».

Πανελλήνιες 2021: Πώς συμπληρώνετε το διπλό μηχανογραφικό

Τέλος, η αγωνία είναι μεγάλη, περιγράφει ο κ. Χατζητέγας, για όλους όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σε αυτό.

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά 92.090 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top