Τζανάκης: «Θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα κάθε μέρα»

«Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι»

Προειδοποίηση για 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως το κύμα που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι και δε θα καταφέρουν να γλιτώσουν τη νόσηση. 

Κορωνοϊός: «Βράζουν» τα δημοφιλή νησιά - Ποιες περιοχές είναι Covid-free

Μάλιστα σημείωσε πως αν ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν σίγουρα νέο lockdown. 

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3.000. Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό. Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει.  Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας  από την πίεση», είπε.

Χαρδαλιάς: Ισχυρότατη σύσταση για self test στην επιστροφή από τα νησιά

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες. 

«Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Προειδοποίησε ακόμα πως είναι πιθανόν κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές και ότι αν φέρει τον ιό, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. 

ECDC: Περιμένει αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά αν δεν εμβολιασθούν 

«Είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό που έρχεται από τη Ρωσία και τη Νιγηρία», είπε ο καθηγητής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη εντοπίζεται στους 50 – 65 που είναι οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. 

Οι πέντε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά στον δείκτη θετικότητας

Τέλος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς, που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς, όπως οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί. 

Προέτρεψε μάλιστα την επιτροπή εμβολιασμών να επιτρέψει σε όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca και τώρα διστάζουν να κάνουν τη δεύτερη, να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο mRNA.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top