ECDC: Περιμένει αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά αν δεν εμβολιασθούν 

«Έσχατη λύση» ένα νέο κλείσιμο των σχολείων αλλά μπορεί να βοηθήσει 

εμβολιασμός έφηβος

«Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19 αλλά όπου τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων περιπτώσεων SARS-CoV-2 θα είναι μεταξύ των παιδιών», προειδοποιεί με σημερινή του έκθεση ο ECDC και προτείνει μια σειρά από μέτρα ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Xάρτες ECDC: Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - Ποιες περιοχές εξαιρούνται


Αναλυτικά, ο  ECDC σε σημερινή του ειδική έκθεση για τη μετάδοση μεταξύ παιδιών καταγράφει τα εξής: «έχει αναφερθεί αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για SARS-CoV-2 παραλλαγές ανησυχίας (VOC), κυρίως για την παραλλαγή Delta».

Εμβόλιο: Πόσες χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη να εμβολιάζουν παιδιά;


«Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19 αλλά όπου τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων περιπτώσεων SARS-CoV-2 θα είναι μεταξύ των παιδιών».

ECDC: Περιορισμένα τα οφέλη του εμβολιασμού σε εφήβους


«Η πλειονότητα των μελετών που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση και την ευρεία κυκλοφορία της παραλλαγής Delta. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ερμηνεία των αναφερόμενων αποτελεσμάτων της μελέτης|».


Όπως αναφέρει, «τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητα και μπορούν να μεταδώσουν SARS-CoV-2. Οι περιπτώσεις SARS-CoV-2 σε μικρότερα παιδιά φαίνεται να οδηγούν σε περαιτέρω μετάδοση λιγότερο συχνά από τις περιπτώσεις σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Οι πρόσφατες αυξήσεις στο μερίδιο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μεταξύ των παιδιών πιθανώς αντιπροσωπεύουν αυξημένη διαπίστωση των ήπιων περιπτώσεων. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρές ασθένειες που απαιτούν εντατική νοσοκομειακή περίθαλψη και θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης. Η ακριβής επιβάρυνση του COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και αποτελούν προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα», τονίζει ο ECDC.

Έσχατη λύση το κλείσιμο των σχολείων αλλά μπορεί να βοηθήσει 

Η γενική συναίνεση παραμένει ότι η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση. Οι αρνητικές φυσικές, ψυχικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις των προληπτικών σχολικών κλεισίματος στα παιδιά, καθώς και ο οικονομικός αντίκτυπος στην κοινωνία ευρύτερα, πιθανότατα υπερτερούν των οφελών", αναφέρει ο ECDC.

Παπαευαγγέλου: «Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών 15 – 17 ετών»


«Δεδομένου του πιθανού συνεχιζόμενου κινδύνου μετάδοσης μεταξύ μη εμβολιασμένων παιδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα για το σχολικό έτος 2021/2022. Υπό το πρίσμα των κυκλοφορούντων παραλλαγών SARS-CoV-2 , συμπεριλαμβανομένου του Delta, οι συνδυασμοί μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPIs) με τη μορφή φυσικής απόστασης που εμποδίζουν το πλήθος καθώς και η υγιεινή και άλλα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης θα συνεχίσουν να είναι ουσιαστικά για την μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον», τονίζει.


«Τα μέτρα πρέπει να προσαρμοστούν στα επίπεδα της κοινοτικής μετάδοσης SARS-CoV-2 καθώς και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα», διευκρινίζει.


«Η εφαρμογή μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη παροχής στα παιδιά ενός βέλτιστου μαθησιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης», σημειώνει το Κέντρο.

Κορωνοϊός: Η Ολλανδία ξεκινά τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών


«Είναι σημαντικό να καθιερωθούν στρατηγικές για τεστ σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που στοχεύουν στην έγκαιρη δοκιμή συμπτωματικών περιπτώσεων για να διασφαλιστεί η απομόνωση των περιπτώσεων και η ανίχνευση και η καραντίνα των επαφών τους», τονίζει ο ECDC.


«Όταν εντοπίζονται θετικά περιστατικά, το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται, η ανίχνευση επαφών πρέπει να ξεκινά σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες και να πραγματοποιείται τεστ στενών επαφών, ιδανικά με γρήγορες διαγνωστικές εξετάσεις», αναφέρει.


Σύμφωνα με τον ECDC, «παρόλο που αποτελεί έσχατη λύση, το κλείσιμο σχολείων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης SARS-CoV-2, αλλά δεν επαρκεί για να αποτρέψουν την κοινοτική μετάδοση του COVID-19 ελλείψει άλλων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων και την επέκταση της κάλυψης εμβολιασμού». «Η αποτελεσματικότητα του κλεισίματος του σχολείου φαίνεται να έχει μειωθεί στο δεύτερο κύμα σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, πιθανώς εν μέρει λόγω καλύτερων μέτρων υγιεινής στο σχολείο», καταλήγει.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top