Μετάλλαξη Δέλτα: Σε Κρήτη και Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Η νέα παραλλαγή «προτιμά» τους νέους και τους ανεμβολιάστους

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τη μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη. βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (29/6)

Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί για την μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και σε όλη την Ευρώπη.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στα παιδιά

Στη χώρα μας, η νέα αυτή παραλλαγή του ιού που είναι πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη και εντοπίζεται κυρίως σε κρούσματα της Αττικής και της Κρήτης, φαίνεται να «προτιμά» τις νεαρότερες ηλικίες και φυσικά τους ανεμβολίαστους που δεν έχουν αποκτήσει αντισώματα στον ιιό.

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς για την εξάπλωση;

Συγκεκριμένα, από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής το 1/3 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, μεταξύ των οποίων πολλά σε ηλικία από 7 έως 9 ετών.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όλα τα κρούσματα ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα συμπτώματα - Το ποσοστό κάλυψης των εμβολίων

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα χαρακτηριστικά της και τα συμπτώματα 

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό στέλεχος, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Επίσης, όσοι νοσήσουν με τη νέα μετάλλαξη πρέπει να είναι ιδιαιτέρως παρατηρητικοί καθώς τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος δεν είναι ίδια με αυτά του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων όσοι νοσήσουν από τη Δέλτα, σύμφωνα με το καθηγητή Χαράλαμπο Γώγω, εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια

Όπως είχε αναφέρει τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδουέδωσε, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικά στην νέα παραλλαγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα.

Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και στα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για «εντατικοποίηση των εμβολιασμών. 

Την ίδια ώρα, γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή Εμβολιασμών να αρχίσουν άμεσα και οι εμβολιασμοί μικρότερων ηλικιακά ομάδων και συγκεκριμένα εφήβων 15 – 17 ετών αλλά και παιδιών 12 – 17 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top