Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα συμπτώματα - Το ποσοστό κάλυψης των εμβολίων

Νέα δεδομένα φέρνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Φόβος για τη μετάλλαξη Δέλτα. Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως υπό τον φόβο νέου κύμματος. Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (28/6)

Νέα δεδομένα φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει και στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η πιο μεταδοτική από όλες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αναβαθμίστηκε σε μετάλλαξη «ιδιαίτερης ανησυχίας»

Ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η νέα αυτή παραλλαγή.

Το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε, δε, ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια του κορωνοϊού

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί σε εμφάνιση νόσου αυτή την περίοδο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος, μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, και όχι με τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού.

Μετάλλαξη Δέλτα: Το ποσοστό κάλυψης από τα εμβόλια

Η καθηγήτρια, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό με δύο δόσεις, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα.

Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και στα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson.

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα οδηγία από τον ΕΟΦ - Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Υπογράμμισε ότι η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για εντατικοποίηση των εμβολιασμών. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου».

εμβόλιο

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανή μια τρίτη δόση του εμβολίου τον Σεπτέμβριο

Μία τρίτη δόση του ίδιου εμβολίου παράγει ισχυρή ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανή δεύτερη ενισχυτική δόση για το Johnson & Johnson

Οι ερευνητές έδειξαν πως, αντί να βλάψει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ένα διάλειμμα μέχρι και 45 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως το εμβόλιο είχε λιγότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη και την τρίτη δόση απ' ό,τι μετά την πρώτη. 

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα στοιχεία από το Ισραήλ που είναι «πρότυπο» στον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα στο Ισραήλ, που έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή την χώρα, πρότυπο εμβολιασμού, 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη, η οποία έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Το αισιόδοξο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν».
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top