Μετάλλαξη Δέλτα: Αναβαθμίστηκε σε μετάλλαξη «ιδιαίτερης ανησυχίας»

«Να μην εφησυχάζουμε επειδή είναι καλοκαίρι»

Για αγώνα επικράτησης της επιστημονικής κοινότητας και του μικρόκοσμου των ιών με τις μεταλλάξεις, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: 362 τα νέα κρούσματα σήμερα - Κάτω από 10 οι νεκροί

Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, επισήμανε ότι χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι ο ιός είναι μαζί μας, ξεκινήσαμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει παγκοσμίως

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη «Δέλτα» είπε πως «η εν λόγω μετάλλαξη αναβαθμίστηκε σε "μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας"».

Μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως η συγκεκριμένη παραλλαγή θα επικρατήσει. «Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους και τα παιδιά.

Υψηλή προστασία μετά τις δύο δόσεις εμβολίου

Αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία έχει ανεβάσει το τείχος ανοσίας πάνω από το 80%.

Κορωνοϊός: 187 τα κρούσματα στην Αττική - Μόλις 15 στη Θεσσαλονίκη

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα, τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και μίλησε για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις.

Σχετικά με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ΗΠΑ, ανέφερε: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».

Τέλος η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «εμβολιασμοί και καλοκαίρι δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, λόγω της χαλάρωσης, ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top