Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανή δεύτερη ενισχυτική δόση για το Johnson & Johnson

Προστατεύει από τη νέα παραλλαγή το μονοδοσικό εμβόλιο;

Δείτε το ρεπορτάζ της Νινέτας Σκουλούδη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική και τείνει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι φέρνει νέα δεδομένα και στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Είναι ανησυχητική. Είναι σαν μια νέα πανδημία»

Συγκεκριμένα, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί στις ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να χρειαστεί ενισχυτική δόση με κάποιο mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna) για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη μάσκα

Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι ήδη έχουν κάνει οι ίδιοι μια έξτρα δόση, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Πάντως μερικές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη.

Η μετάλλαξη Δέλτα βάζει φρένο στον Τουρισμό

μετάλλαξη Δέλτα

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα. ap images

Johnson & Johnson: Προστατεύει το εμβόλιο από τη μετάλλαξη Δέλτα; 

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα. 

Βρετανικές μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Μεταλλάξεις: Τι συμβαίνει με τους πλήρως εμβολιασμένους και τα παιδιά

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μάικλ Λιν δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Ο ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας δήλωσε ότι η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου της Johnson & Johnson ή μιας δεύτερης δόσης από άλλο mRNA εμβόλιο μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία, αλλά χρειαζόμαστε δεδομένα και καθοδήγηση από το CDC και την FDA.

Προς το παρόν πάντως ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η Johnson & Johnson ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ήδη διεξάγει κλινική δοκιμή σχετικά με την ανάγκη ενισχυτικής δόσης σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και αναμένονται στοιχεία το Σεπτέμβριο, συνιστώντας αναμονή έως τότε και όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όπως ανέφερε ο επιστήμονας του NIAID δρ Τζον Μπέιτζελ, αν οι μολύνσεις και οι νοσηλείες που οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα, αυξηθούν σημαντικά, τότε πιθανώς θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και εν απουσία στοιχείων. Αλλά προς το παρόν νομίζω ότι είναι σωστό να περιμένουμε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top