Μετάλλαξη Δέλτα: Νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη μάσκα

Τήρηση των κανόνων ασφαλείας ακόμα και στους εμβολιασμένους

Αυξάνονται και στη χώρα μας τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα. Καμπανάκι από τους ειδικούς. Βίντεο: Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω της παραλλαγής Δέλτα αφού η νέα αυτή μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική και τείνει να κυριαρχήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown»

Μετάλλαξη Δέλτα: Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα και δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και συστήσει στους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών.

Μοσιάλος για μετάλλαξη Δέλτα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αντιδράσεις από Γαλλία - Γερμανία για το άνοιγμα συνόρων

Στο Ισραήλ, περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη Covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600.000 άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τις μάσκες

Η Ελλάδα καλύπτει ήδη τη σύσταση του ΠΟΥ για τις μάσκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 2 από την απόφαση της 26ης Ιουνίου (Β' 2744/26.6.2021), προβλέπεται υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, σε όλη την επικράτεια:

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρ. 1 εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top