Μετάλλαξη Δέλτα: «Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown»

Προειδοποίηση Αρκουμανέα για πισωγύρισμα - «Μόνη λύση ο εμβολιασμός»

Όσα είπε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στον ΣΚΑΪ

Τα μοντέλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος μέσα στον Αύγουστο σε ολόκληρη την Ευρώπη και πιθανότατα και στη χώρα μας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας

Μετάλλαξη Δέλτα: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής σε τοπικά lockdown, στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενδεχόμενο που ισχύει και τώρα. «Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε τρία σημεία:

  1. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε
  2. Τα εμβόλια είναι ασφαλή.  «Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές» είπε
  3. Οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε. 

Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

«Δεκαεπτά μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα σημείωσε ότι έχει εντοπιστεί στη χώρα μας από τον Απρίλιο και γίνονται ιχνηλατήσεις. «Μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή» διευκρίνισε. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.

Μοσιάλος - παραλλαγή Δέλτα: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων

Την ανάγκη για εμβολιασμό, ώστε να μην επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε και με ανάρτησή του o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Όπως υπογράμμισε, φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα και πως θα πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top