Άγιος Νεκτάριος: Σήμερα γιορτάζει ο προστάτης των φτωχών και των ανέργων

Άγιος Νεκτάριος - Ο Άγιος της υπομονής και το θαύμα σε χωριό της Ρουμανίας

Αρης Σερβετάλης: Πώς κατάφερε να υποδυθεί τον Άγιο Νεκτάριο / βίντεο ΕΡΤ

Σήμερα, 9 Νοεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο της υπομονής, τον προστάτη των φτωχών, των αδύναμων και των ανέργων, τον Άγιο Νεκτάριο.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν οι: Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα, Ελλάδιος, Ελλάδης, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα και Μαυρίτσα.

Όλη η ζωή του Αγίου Νεκταρίου μαρτυρά τον λόγο που έγινε προστάτης της υπομονής, των φτωχών, των αδύναμων και εκείνων που αναζητούν εργασία, αφού αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Παρόλα αυτά, πάντα με υπομονή και βαθιά πίστη, έπαιρνε δύναμη από τον Θεό για να αντιμετωπίσει και να τα ξεπεράσει.

Ειναι ένα ζωντανό παράδειγμα για τον σύγχρονο άνθρωπο, ώστε να μην χάνει την πίστη και την ελπίδα του.  

Προφήτης Ηλίας: Η ζωή του, οι προφητείες και τα θαύματα


Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά φτωχής οικογένειας, με αρχοντική όμως καταγωγή. Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης και η οικονομική εξαθλίωση, αλλά και η έλλειψη σχολείου μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή όπου ζούσε, ανάγκασαν τον νεαρό Αναστάσιο Κεφαλά να φύγει από τον τόπο του. 

Σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να εξελιχθεί και να στηρίξει ταυτόχρονα οικονομικά και την οικογένειά του. Η οικονομική εκμετάλλευση ήταν τεράστια και αναγκάστηκε να αλλάξει αρκετές δουλειές. Δεν έβρισκε καθόλου χρόνο να τελειώσει τις σπουδές, παρόλα αυτά, δεν τα παράτησε και στο τέλος κατάφερε να εργαστεί ως δάσκαλος. του

Μαρία η Μαγδαληνή: Ήταν ιερόδουλη που μετανόησε; Μύθοι και αλήθειες


Έπειτα αποφάσισε να γίνει μοναχός σε μοναστήρι της Χίου, όπου σύντομα χειροτονήθηκε σε διάκονο και μετέπειτα στην Αλεξάνδρια Ιερέας και έπειτα από ακόμη 5 μήνες του δίνεται το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη. Έγινε ιεροκύρηκας, ενώ το 1889 ανακηρύχθηκε επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης.

Η ανοδική του πορεία δεν πέρασε απαρατήρητη και αρκετοί επίσκοποι ένιωσαν ότι απειλούνται. Έτσι άρχισαν να συκοφαντούν τον Άγιο Νεκτάριο, με αποτέλεσμα έπειτα από ένα διάστημα να χάσει την ιδιότητά του και να αναγκαστεί εγκαταλείψει την Αλεξάνδρεια. Οι ψευδείς φήμες κατά του Αγ. Νεκταρίου όμως είχαν καταφέρει να τον στιγματίσουν μέχρι και στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας αδύνατο για τον ίδιο να εργαστεί οπουδήποτε. Άνεργος πια ξεκίνησε πάλι από το μηδέν, μην έχοντας χρήματα ούτε για ενοίκιο αλλά ούτε και για να τραφεί.

Φυσικά και κάποια στιγμή η φήμη του αποκαταστάθηκε, διορίστηκε ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα, ενώ μετέπειτα εγκαταστάθηκε στην Αίγινα, όπου έγινε σύντομα λαοφιλής, λόγω των θαυμάτων του έκανε με την προσευχή του. Με τον καιρό κατάφερε να χτίσει τον μοναστήρι του στο νησί που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό πιστών, οι οποίοι έβρισκαν βοήθεια και λύση στα προβλήματά τους.

Λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την υγεία του, ο Άγιος Νεκτάριος έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 1920 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Το δωμάτιο στο οποίο νοσηλευόταν έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα μικρό ναό στη μνήμη του.

Το συγκλονιστικό θαύμα που έγινε στη Ρουμανία

Σε ένα χωριό της Ρουμανίας δεν υπήρχε ιερέας, και οι κάτοικοι πήγαιναν συχνά στον Πατριάρχη με το αίτημα, την πλήρωση της κενής θέσης. Όμως, ο Πατριάρχης δεν είχε τη δυνατότητα να ικανοποιήσει το αίτημα των ανθρώπων. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε εν τέλει ένας ιερέας στο χωριό, όπου βάπτισε, πάντρεψε και έψαλε την εξόδιο ακολουθία σε όσους είχαν πεθάνει. Έπειτα από μέρες, ανακοίνωσε στους κατοίκους ότι πρέπει να φύγει, αφού το έργο του εκεί είχε ολοκληρωθεί.

Οι κάτοικοι, επισκέφθηκαν ξανά τον Πατριάρχη για να τον ευχαριστήσουν, αλλά εκείνος έκθαμβος, ομολόγησε ότι δεν είχε στείλει εκείνος κάποιον ιερέα στο χωριό τους. Όταν ζήτησε να δει τα βιβλία της εκκλησίας, όλα τα στοιχεία ήταν γραμμένα στα ρουμανικά, εκτός από το όνομα του ιερέα, το οποίο ήταν γραμμένο στα ελληνικά και το όνομα της υπογραφής έλεγε Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως.

Η ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού»

Ο βίος του Άγιου Νεκτάριου μεταφέρθηκε και στις κινηματογραφικές οθόνες, με τον Άρη Σερβετάλη να ενσαρκώνει τον «Άνθρωπο του Θεού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top