Στοιχεία σοκ: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών σήμερα 25 Νοεμβρίου

Μία σειρά από πορτραίτα κακοποιημένων γυναικών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας κατά των γυναικών, ο γραφίστας-Φωτογράφος Μάνος Ευχετζής με την make up artist Ελένη Κοτσιφάκη δημιούργησαν μία σειρά από πορτραίτα κακοποιημένων γυναικών, καθώς και ένα μικρό, συγκλονιστικό και σκληρό βίντεο που αφυπνίζει κόσμο!

Λεκτική και ψυχολογική βία: Πού αρχίζει και ποιες είναι οι επιπτώσεις της

Στο ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό αυτό έργο «κακοποιήθηκαν» 10 διαφορετικές γυναίκες από την Κρήτη, διαφόρων ηλικιών.

Βία και παρενόχληση στην εργασία: Πώς θα τις καταπολεμήσετε

Στο ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό αυτό έργο «κακοποιήθηκαν» 10 διαφορετικές γυναίκες από την Κρήτη, διαφόρων ηλικιών. 1

Στο ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό αυτό έργο «κακοποιήθηκαν» 10 διαφορετικές γυναίκες από την Κρήτη, διαφόρων ηλικιών. 2

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και επειδή δεν θέλουμε πια καμία γυναίκα να είναι μόνη και απροστάτευτη απέναντι στη βία γινόμαστε μια μεγάλη ομάδα, δημιουργούμε μέσο της εικόνας μία καμπάνια, επιδιώκοντας να προκαλέσουμε ηλεκτροσόκ. Να καταστήσουμε σαφές τι σημαίνει έμφυλη βία και ότι πρέπει να καταγγέλλεται.

2 παραστάσεις για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Στο ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό αυτό έργο «κακοποιήθηκαν» 10 διαφορετικές γυναίκες από την Κρήτη, διαφόρων ηλικιών.3

Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών

Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο.

Στοιχεία σοκ: Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:

  • Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
  • Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

 

Στοιχεία για την βία κατά των γυναικών σε ΕΕ και Ελλάδα

  • Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
  • Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
  • Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
  • 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα

Πότε καθιερώθηκε η  Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top