Μετάλλαξη Δέλτα: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 24/6 για τη μετάλλαξη Δέλτα

Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη έχει προκαλέσει το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, γνωστό ως μετάλλαξη Δέλτα. Στη χώρα μας χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη Τσιόδρα – Χαρδαλιά, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής στην Κρήτη. 

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα»

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα 15 αφορούσαν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ένα δείγμα προερχόταν από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος). Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Καμπανάκι» για τέταρτο κύμα κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Λίγο πριν την έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, είχε επισημάνει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας και πως κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.

Tην εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. Υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Στο μεταξύ, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες.

Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, το ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα συζητήθηκε και στη Σύνοδο, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με τη μελέτη των βρετανικών υγειονομικών αρχών, τα 9 στα 10 κρούσματα που εντοπίζονταν το τελευταίο διάστημα, αφορούσαν στο στέλεχος Δέλτα, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση Τζόνσον στην απόφαση να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη 

Πολλές εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια σε σχέση με τα άλλα στελέχη. Επίσης φαίνεται να είναι κατά 40%- 60% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική μετάλλαξη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μόνη λύση είναι ο πλήρης εμβολιασμός.

Παραλλαγή Δέλτα: Εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη!

«Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφέρε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.

Στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού αναφέρθηκε, χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα. «Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η παραλλαγή Δέλτα, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής. Δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους» είχε αναφέρει, σημειώνοντας πως ένα κρούσμα με παραλλαγή Δέλτα, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 5 με 8 άτομα.

Μετάλλαξη Δέλτα και εμβόλια: Ποια μας προστατεύουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία βρετανικής έρευνας, στα μέσα Ιουνίου, τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας  σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα.

Παραλλαγή Δέλτα: Όσα γνωρίζουμε - Κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια

Δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το  Pfizer/BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προβληθεί από το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε 14.000 ανθρώπους. 

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι κατά 88% αποτελεσματικό στην εμφάνιση συμπτωματικής cοvid-19 από το στέλεχος Δέλτα. Το AstraZeneca εμφανίζει αποτελεσματικότητα αντίστοιχα 60% κατά της συμπτωματικής νόσησης από το στελέχος αυτό. 

Τέλος, οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V διαβεβαίωσαν στο Twitter ότι είναι «πιο αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος Δέλτα» από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο δε δημοσίευσαν τα στοιχεία τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top