Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια του κορωνοϊού

Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή του ιού - «Είναι σαν μία νέα πανδημία»

Όσα είπε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού για τη μετάλλαξη Δέλτα και τους κινδύνους από την επικράτησή της. Πηγή/βίντεο: Ant1

Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα από τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως. 

Μετάλλαξη Δέλτα: Χρήση μάσκας και μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Στην Ευρώπη έχει σημάνει νέος συναγερμός με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Μάλιστα, η νέα αυτή παραλλαγή του ιού και η διασπορά της μοιάζει με μια νέα πανδημία, όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Μιλώντας το πρωί στον Αnt1, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανησυχητική, όμως η ανθρωπότητα έχει τα όπλα για να την καταπολεμήσει με τα εμβόλια. Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Ινδική μετάλλαξη - Ελλάδα: «Καμπανάκι» Κικίλια σε όσους δεν εμβολιάστηκαν

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι είναι αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια:

  • το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κάλυψη άνω του 65%
  • πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer και Moderna
  • Μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson

Μεταλλάξεις: Τι συμβαίνει με τους πλήρως εμβολιασμένους και τα παιδιά

Από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ένα 15% αναμένεται να νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, που φαίνεται να «προτιμά» όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» για τον Σεπτέμβρη – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Η κ. Λινού έκρουσε «καμπανάκια» σε ειδικούς και πολίτες για τον προσεχή Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία, υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα.

Για τις μάσκες και το τέλος της χρήσης τους στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Λινού είπε ότι η απόφαση είναι σωστή, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τις χρειαστούμε ξανά το προσεχές διάστημα.

Μόσιαλος: Γιατί πρέπει να ελεγθεί η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. «Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την 'αυξημένη επικινδυνότητα' αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;»

«Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα», τονίζει, «αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορωνοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους. Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).

«Καλύτερα» λοιπόν, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top