Θεοδωρίδου: «Το 4ο κύμα θα είναι ηπιότερο και θα αφορά τους ανεμβολίαστους»

Μεγαλύτερη η ανοσία από τις δύο δόσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: 406 νέα κρούσματα σήμερα - 16 οι νεκροί

«Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην τήρηση των μέτρων», προσέθεσε.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Σημείωσε ότι η μετάλλαξη «Δελτα» δημιουργεί ανησυχία για τη δημιουργία τέταρτου κύματος, τονίζοντας ότι αυτό, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνουν με το ίδιο εμβόλιο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. «Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προϋποθέσουν ευοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την ανάμειξη εμβολίων ωστόσο οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες» σημείωσε.

Κορωνοϊός: Πάνω από τα μισά κρούσματα στην Αττική - 32 στη Θεσσαλονίκη

Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Τι ισχύει για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης που απασχολεί τους πολίτες, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι φαίνεται πως η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθετε η επιστημονική κοινότητα στην αρχή.

Είναι πιθανό σε αυτό να βοηθά και η αναμνηστικού τύπου διέγερση στο ανοσοποιητικό του οργανισμού από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top