Self test: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά από σήμερα

Βήμα βήμα η δήλωση των αποτελεσμάτων

Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο» (17/4)

Μετά τα υποχρεωτικά self tests σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς των Λυκείων, σειρά παίρνουν από σήμερα και άλλοι εργαζόμενοι, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, η οποία εκδόθηκε το Σάββατο (17/4), τα self tests θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ θα έχουν ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς τους. 

Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά από τη Δευτέρα

Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλεργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου και να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ.

Self test: Έφθασαν σήμερα στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια    

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους στους ακόλουθους κλάδους:

 • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
 • Εστίαση
 • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
 • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές). 

Υποχρεωτική είναι επίσης η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές οδηγών που επαναλειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τους εξεταζόμενους, που θα πρέπει να το κάνουν 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις. 

Self test: Υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος από εργαζομένους

Για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές απαιτείται διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Σε ποιους τομείς του δημοσίου είναι υποχρεωτικό το self test

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες για τις οποίες είναι υποχρεωτικά τα self tests είναι οι εξής:

 • Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
 • Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
 • Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τα self tests διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα τα κάνουν υποχρεωτικά

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ' εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. 

Πώς προμηθευόμαστε τα self tests

Η διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά από σήμερα Δευτέρα. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, από την Δευτέρα 19 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου. Σημειώνεται ότι η πρώτη εβδομάδα του νέου μέτρου θα λειτουργήσει ως μεταβατική περίοδος.

self-test.gov.gr: Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα του self test

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self tests προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.

Πώς γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων των self tests

Tο αρμόδιο υπουργείο θα μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους. 

Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά - Πότε θα είναι διαθέσιμα για όλους

Αφού γίνει το self test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

 • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr . Θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και θα μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
 • Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, θα εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και θα υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»
 • Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος θα προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Τι γίνεται εάν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του self test βγει θετικό, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος θα εκτυπώνει ή θα φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Αποκλειστικό: Έτσι είναι τα self-tests που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες

Στη συνέχεια εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Self-test: Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν βγει θετικός

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. 

Υπενθυμίζεται ότι και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Self tests: Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. 

Αναλυτικότερα:

 • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self-tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, πρόστιμο 300 ευρώ.
 • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test και παρόλα αυτά είναι εκεί στη δουλειά του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
 • Τέλος εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τι ισχύει για εργοδότες που προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται και το ενδεχόμενο οι εργοδότες να προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή να παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας. 

Σ' αυτήν την περίπτωση οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top