Υποχρεωτικά self test: Ποιους αφορούν – Βαριά πρόστιμα σε παραβάτες

Ολόκληρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Self-test.gov.gr: Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο»

Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο».

Να υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, θα πρέπει από τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αρνητικού self test από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τα πρόστιμα, για όσους εργαστούν χωρίς self test ή ενώ έχουν βρεθεί θετικοί, είναι τσουχτερά.

Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά από τη Δευτέρα

Ο έλεγχος, μέσω self test, αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση (delivery και take away), υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικοί υπάλληλοι και λειτουργοί).

Self test: Βαριά πρόστιμα σε παραβάτες

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής, έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Πάσχα με self test και υπαίθριες Ακολουθίες

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Self-testing.gov.gr: Πώς θα γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, για να περάσουν τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Δύσκολη εξίσωση το Πάσχα στο χωριό: Πότε κλειδώνει η απόφαση

Με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

self-test.gov.gr: Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα του self test

Aν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του.

Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Ολόκληρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υποχρεωτικά self test

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top