Lockdown: Αποφάσεις για πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, click inside

Διχασμένη η επιτροπή για το Πάσχα

Ρεπορτάζ του κεντρικύ δελτίου του Star για τα υποχρεωτικά self tests στο λιανεμπόριο 13/4

Όπως κάθε Παρασκευή τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συνεδριάζουν σήμερα για να αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά πόσο θα μπορέσουν από Δευτέρα να ξεκινήσουν και άλλες δραστηριότητες. 

Στο τραπέζι θα τεθεί η επαναλειτουργία των malls, των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων, μόνο για μαθητές Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου. 

Self test: Υποχρεωτική η δήλωση του αποτελέσματος από εργαζομένους

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου από τις 24 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για ψώνια χωρίς click away και click inside. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεχίσουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13032 για να επισκεφτούμε τα καταστήματα και πως θα έχουμε τρεις ώρες για να ψωνίσουμε, μία φορά την ημέρα. 

Άρση lockdown: Ακολουθούν εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής

Αναλυτικά αυτό που θα συζητήσουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής είναι:

  • Άνοιγμα κέντρων αισθητικής
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού (η εισήγηση είναι για το Σάββατο 24 Απριλίου).

Με self tests το άνοιγμα των καταστημάτων

Τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν αρνητικά. Χθες ανακοινώθηκαν 3.833 νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 819 και οι νεκροί τους 104. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως τα στοιχεία αυτά απεικονίζουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας πριν από 15 – 20 ημέρες, οπότε και θεωρούν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του. 

Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να τα κάνουν από Δευτέρα

Με βάση αυτή την εκτίμηση αυτή λοιπόν, είναι θετικοί στο να εξετάσουν την πλήρη απελευθέρωση του λιανεμπορίου, με την τήρηση πάντα αυστηρών μέτρων. Βασικό εργαλείο θα είναι επίσης τα self tests που από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο. 

Click away: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για ψώνια χωρίς ραντεβού

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα self tests δωρεάν από τα φαρμακεία και θα πρέπει να υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Κατόπιν θα προσκομίζουν το αποδεικτικό στον εργοδότη τους για να μπορούν να εργαστούν. 

Πάσχα στο χωριό: Διχογνωμία για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Την ίδια ώρα έχει ανοίξει και η συζήτηση για το αν και πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως τα μέλη της επιτροπή είναι διχασμένα ως προς το αν η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από τον έναν νομό στον άλλο είναι ασφαλής στην παρούσα φάση. 

Mετακινήσεις από νομό σε νομό: Ανοίγουν για το Πάσχα; - Τι εξετάζεται

Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και διευκρινίζουν πως δεν είναι ακόμα σε θέση να συζητήσουν το θέμα αυτό και τηρούν στάση αναμονής έως την επόμενη εβδομάδα, που εκτιμούν ότι δουν αν η πανδημία σημειώνει σταθερή πτωτική πορεία. 

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. Σε εκείνους που θεωρούν ότι δε θα κάνει κακό η μετακίνηση στην εξοχή, με προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και εκείνους που δε θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Ράπτη: Προτιμότερο να θυσιάσουμε το Πάσχα για να κερδίσουμε το καλοκαίρι

Αυτό που φοβούνται είναι πως η μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις μπορεί να επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Αν επιτραπεί τελικά η έξοδος για το Πάσχα, «διαβατήριο» θα αποτελέσουν τα self tests. Μάλιστα η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει πρόταση που θα καταθέσει στης επιτροπή για τον τρόπο που θα μπορούσαν να πάνε στα χωριά τους οι κάτοικοι των αστικών κέντρων με ασφάλεια. 

Πέτσας για Πάσχα: Στις προθέσεις της κυβέρνησης οι μετακινήσεις εκτός νομού

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι όσοι φύγουν από την πόλη να έχουν διενεργήσει self tests εντός 24ωρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Επίσης όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διεξαγωγή ελέγχου. 

Προς το παρόν πάντως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα ή να ληφθεί κάποια απόφαση, επομένως όλοι θα περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή για να μάθουν αν τελικά φέτος θα καταφέρουν να γιορτάσουν το Πάσχα στην εξοχή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top