Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να τα κάνουν από Δευτέρα

Βαριά πρόστιμα αν δεν συμμορφωθούν με το μέτρο

Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης για τα υποχρεωτικά self test σε εργαζόμενους (15/4)

Επεκτείνεται η χρήση των υποχρεωτικών self tests και από Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, θα πρέπει να το κάνουν κι άλλοι εργαζόμενοι διαφόρων κατηγοριών. 

Έτσι από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε self tests όσοι εργάζονται στους εξής τομείς:

Self tests: Ποιοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα τα κάνουν υποχρεωτικά

 • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
 • Εστίαση
 • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Η διανομή των self tests είναι δωρεάν και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Από εκεί θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ.

Self tests: Πρόστιμα στους παραβάτες

Ο εργοδότης δε θα πρέπει να επιτρέψει σε εργαζόμενο να εργαστεί με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test ή αν δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες, αν ένας εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία του, ενώ μπορεί να μην των πληρώνει έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με το μέτρο. 

Εστίαση: Ανοίγει με self test και τραπέζια έξω μετά το Πάσχα

Αν ο εργοδότης δεχθεί να εργαστεί ο εργαζόμενος, τότε κινδυνεύει με πρόστιμο από το ΣΕΠΕ, ύψους 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ποια θα είναι η διαδικασία για τα self tests στους εργαζόμενους

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

 1. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις - εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
 2. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κ.λπ.
 3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. 
 4. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. 

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Self test: «Ανάσταση» για καταστήματα και «όπλο» για ολικό άνοιγμα αγοράς

 • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο»
 • Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Τι γίνεται μετά το self test

 • Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
 • Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Self test: Πάνω από 516.000 όσοι το έκαναν δήλωσε ο Χαρδαλιάς στην Πάτρα

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self test και τις συνέπειες που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Βασιλακόπουλος: «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδή τα self tests»

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top