Βασιλακόπουλος: «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδή τα self tests»

«Δε μας εξασφαλίζουν τίποτα»

Μπορεί τα self tests να μπαίνουν δυναμικά στις ζωές μας, ως όπλο για τον εντοπισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο δε θα πρέπει να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε αυτά για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Όπως είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Open, «το αρνητικό self test δε μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα το μοριακό τεστ PCR».

self-test.gov.gr: Πώς διαβάζουμε το αποτέλεσμα του self test

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι εκτεταμένη και υπάρχει 40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test στο οποίο υποβάλλεται κάποιος. 

Συμβουλεύει μάλιστα, όποιον κάνει κάποιος self test, να μην επαναπαύεται και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά τη μάσκα του. 

self-testing.gov.gr: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ

Αντίθετα, όπως είπε, «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».

self-test.gov.gr: Τι πρέπει να κάνετε αν το self test βγει «μη έγκυρο»

«Το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές. Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ' αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς, δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self tests, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», είπε ο καθηγητής.

Self-test για Λύκεια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων

Κατέληξε πως τα self tests είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι πανάκεια. Προειδοποίησε πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και υπογράμμισε ότι τα κρούσματα παραμένουν πολλά και αυξάνονται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top