Λύματα: «Υψηλό, παρά τη μείωση το ιικό φορτίο και τον Απρίλιο στην Αττική»

Θωμαΐδης στο star.gr: Πώς τα νέα μέτρα θα επιδράσουν στο ιικό φορτίο

Όλα όσο είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τα δείγματα των αστικών λυμάτων που αναλύθηκαν έως και σήμερα.

 «Σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή, αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο είναι περίπου 20% με 25% χαμηλότερο, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μία τάση, στατιστικά σημαντική», επισήμανε μιλώντας στο star.gr o Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο Νίκος Θωμαΐδης στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, παρά τη μείωση του ιικού φορτίου, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη.

«Κάθε ημέρα έχουμε περίπου 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πίεση είναι μεγάλη πανελλαδικά. Ακόμα είμαστε δηλαδή στην κορυφή. Τα κρούσματα στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και δυστυχώς και οι θάνατοι είναι στην κορύφωση τους. Δεν είναι σαν τα λύματα, που προηγούνται», είπε.

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα Βόλου, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης

«Από τον Ιούνιο θα έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα» 

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, με βάσει τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, εκτιμάται ότι το τρίτο κύμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. 

Εκτιμούμε, δηλαδή ότι από τον Ιούνιο θα έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, τριψήφιο και κάτω από 1.000.

Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την επιδημιολογική εικόνα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα self tests

Τη Δευτέρα και μετά από σχεδόν δύο μήνες, τα καταστήματα στην Αττική άνοιξαν τα ρολά τους, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού. Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά και η δωρεάν διάθεση των self test για τους πολίτες, με την πλατφόρμα να ανοίγει σε πρώτη φάση για τους μαθητές Λυκείων και τους καθηγητές. Πώς αναμένεται να επηρεάσουν όμως όλα αυτά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας;

Από αύριο η διάθεση των self test στους πολίτες

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη αναμένεται να φανεί πώς η αλλαγή στο μείγμα μέτρων έχει επιδράσει στο ιικό φορτίο στα λύματα.

«Θα δούμε δηλαδή αν θα υπάρχει κάποια άνοδος λόγω της αύξησης της κινητικότητας και των επαφών, αν θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ή αν θα συνεχίσει μία πτωτική πορεία, κάτι που ευχόμαστε. Αυτή τη στιγμή έχουμε δει την επιπέδωση της καμπύλης και είμαστε στη φάση που αναμένουμε την τάση ύφεσης, πότε θα αρχίσει και με ποιο ρυθμό», είπε.

Εμπορικά κέντρα και mall: Πιθανόν να ανοίξουν στις 12 Απριλίου

Όπως εξήγησε, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση, η αύξηση του αριθμού των τεστ, θα επιφέρει και μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Την έχουμε και τώρα απλά δεν την καταγράφουμε», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης και κάλεσε τους πολίτες να μη βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Ξεκίνησε από σήμερα η διανομή της πρώτης παρτίδας των self tests στα φαρμακεία (φωτογραφία eurokinissi)

Ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων εκτίμησε, ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τη διάδοση του κορωνοϊού. 

«Αυτό το οποίο πραγματικά θα αλλάξει την επιδημιολογική κατάσταση, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες. Η αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας και η πτώση της υγρασίας. Τότε θα πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και αυτό το μείγμα θα οδηγήσει σε ύφεση και σιγά-σιγά στη λήξη αυτού του μεγάλου τρίτου κύματος», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top