Εμπορικά κέντρα και mall: Πιθανόν να ανοίξουν στις 12 Απριλίου

Γεωργιάδης για self test: Ήξεραν οι φαρμακοποιοί για τις συσκευασίες

Ανοικτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το αίτημά μας από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, διότι τα περισσότερα έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα. Εάν η Επιτροπή το επιτρέψει, τη Δευτέρα μπορεί να ανοίξουν», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του λιανεμπορίου καθ’ όλον τον Απρίλιο θα γίνει με τα μέτρα, που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με το sms στο 13032 και τα ραντεβού είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop. Μάλιστα, είπε πως ο απολογισμός τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου είναι θετικός.

Άνοιγμα σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στα θρανία

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει δηλώσει, πως το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο και πιθανώς, το τελευταίο δύσκολο δίμηνο στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, πως η κυβέρνηση περίμενε πως ο Απρίλιος θα ήταν ένας δύσκολος μήνας.

«Συγγνώμη» στους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε απολογητικός για την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και την Αχαΐα, με τους εμπόρους των περιοχών αυτών να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν, ενώ προετοιμάζονταν για άνοιγμα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ποια πολυκαταστήματα μπορούν να λειτουργούν με click away και click in shop

«Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και την Αχαΐα βρέθηκαν σε μια πολύ μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη και στο μέτρο που αυτό είναι ευθύνη δική μου, ως αρμόδιος υπουργός, τους ζητώ συγγνώμη», είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι η απόφαση των ειδικών βασίστηκε στην τάση για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές.

«Ναι μεν, αλλά…» για Πάσχα στο χωριό

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενόψει του Πάσχα.

«Με την κατάσταση της πανδημίας ως έχει, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά. Το βέβαιο είναι ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το επιτρέψουμε», είπε.

Πάντως σε περίπτωση που επιτραπούν οι μετακινήσεις, θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς δεδομένου ότι η χώρα έχει ζώνες ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου, τα μέτρα δεν ισχύουν οριζόντια. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε εκφράσει την άποψη ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

Τον Μάιο η εστίαση

Όσον αφορά την εστίαση, η κυβέρνηση θα ήθελε να  βγουν τα τραπέζια μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο όλα τα μηνύματα, που εκπέμπονται είναι ότι αυτό δε θα είναι εφικτό.

Εστίαση: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται στήριξη έως 100.000 ευρώ

«Εμείς δουλεύουμε ώστε στις αρχές Μαΐου να είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση. Θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει προγραμματισμού, ο τουρισμός θα ανοίξει και πάλι στις 14 Μαΐου.

Self test: «Ήξεραν οι φαρμακοποιοί για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων»

Απαντώντας στις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τα self test, τα οποία προμηθεύτηκαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι γνώριζαν εξαρχής για τη συσκευασία.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», δήλωσε, σημειώνοντας πως όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε. 

Στα φαρμακεία τα self tests: Ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr

«Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε», επεσήμανε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top