Άνοιγμα σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στα θρανία

Σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής

Πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με αυτή τη σειρά προτίθεται να κάνει το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίαση, με αντικείμενο εάν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν ξανά διά ζώσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία - κλειδί είναι η 12η Απριλίου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν όταν θα έχουν διατεθεί τα self test στα φαρμακεία.

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν θα έχουμε επαρκή self tests

Υπενθυμίζεται πως σήμερα και αύριο τα self test θα βρίσκονται στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ - βάσει προγραμματισμού - έως την Παρασκευή σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Χθες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα κριθει από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τριών – τεσσάρων επομένων ημερών, δηλαδή έως το τέλος της εβδομάδας.

«Δε γίνεται να ανοίγει η Γ’ Λυκείου την 12η Απριλίου, την ώρα που τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη και αλλού, είναι κλειστά. Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα των σχολείων, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις των πολιτών θα ανοίξουν “ο Θεός ξέρει πότε”», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο grtimes.

 «Να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου»

Η κυρία Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα λάβει την εισήγηση της η Επιτροπή των Ειδικών.

Συνεδριάζει η επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να επιστρέψει μόνο η Γ’ Λυκείου από τις 12 Απριλίου στα θρανία, η κυρία Μακρή σημείωσε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, ωστόσο υπάρχουν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως και πως θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουν στα σχολεία όλες οι τάξεις του Λυκείου.

Lockdown: Ανοικτά όλα τα σενάρια για σχολεία, εστίαση και Πάσχα

Σε περίπτωση που τα σχολεία δεν ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. 

«Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσε η κ. Μακρή 

Οι ειδικοί εξετάζουν το ταυτόχρονο άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις στην Επιτροπή. 

Αν οι μαθητές των γυμνασίων και των δημοτικών επιστρέψουν μαζί στα θρανία αυτό θα είναι μόλις για μία εβδομάδα,  καθώς στις 26 Απριλίου  ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα. Με λίγα λόγια τα σχολεία θα κλείσουν πάλι, αφού η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ξεκαθαρίσει πως οι σχολικές διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά. 

«Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση», είπε η κυρία Μακρή.

Η παράταση του σχολικού έτους είναι κάτι που η κυβέρνηση εξετάζει, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 2 εβδομάδες επιπλέον μαθημάτων μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top