Κορωνοϊός: 27.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα - 19.000 την τελευταία βδομάδα

Αύξηση 28% στα κρούσματα της Θεσσαλονίκης - Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

«Ο κορωνοϊός δοκιμάζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, στη χώρα μας παρατηρείται μια σχετικά σταθεροποίηση στα κρούσματα, αλλά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. 

Διαγνώσθηκαν 19.000 νέα κρούσματα μέσα στην τελευταία εβδομάδα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,8% ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.000, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική. Παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, σημειώνεται σταθερή αλλά σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Κρούσματα σήμερα: 1.383 στην Αττική- Πόσα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπολογίζεται ότι η συμπρωτεύουσα έχει σήμερα περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Λύματα Θεσσαλονίκη: Ζαλίζει η αύξηση 61% στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού

Συστηματική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε και σε πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως τη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στα νησιά αυτά παραμένει χαμηλός. 

Νοσοκομεία: Σταθεροποίηση στις εισαγωγές - Πίεση στη βόρεια Ελλάδα

Σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με περίπου 450 εισαγωγές την ημέρα. Εξαίρεση αποτελεί τη χθεσινή που έγιναν  περισσότερες από 600 εισαγωγές.  των 600 ασθενών. Συνολικά, στη χώρα νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: «Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία - Αριθμός ρεκόρ διασωληνωμένων

Αυξητική τάση παρατηρείται στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 1.000 ασθενείς και σχεδόν 200 διασωληνωμένους, στο πλαίσιο της αυξημένης διάδοσης του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος. Τόνισε επίσης, πως η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των διασωληνωμένων, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Εμβολιασμός: Μειώθηκαν τα κρούσματα στους άνω των 75 ετών 

Η καθηγήτρια παιδιατρικής επανέλαβε πως βασικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Όπως είπε, ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων αλλά και ασθενών στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Ξεκάθαρη είναι η μείωση και των ασθενών ηλικίας 60 - 64 ετών σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

Εμβολιασμοί: 1,5 εκατομμύριο αναμένονται να γίνουν μέσα στον Απρίλιο

«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων αφορά πια νεότερες ηλικίες, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους μόνο με την οικογένειά μας

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. 

Αναφερόμενη στην απελευθέρωση ορισμένων μέτρων, όπως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και το λιανεμπόριο είπε ότι η προσαρμογή έγινε με στόχο τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. «Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα μέρος όπου δεν θα υπάρξει συνωστισμός για να πάμε με την οικογένειά μας. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να συναντηθούμε με φίλους που έχουμε να δούμε εδώ και μήνες».

Τα self-tests θα μας βοηθήσουν και το καλοκαίρι

Σχετικά με τα self-tests, είπε πως θα το γεγονός ότι θα διατίθενται στα φαρμακεία, θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση όλων, χωρίς ραντεβού και χωρίς την ανάγκη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά πρωτίστως εμάς τους ίδιους και μας δίνει την ευκαιρία να προστατεύσουμε τους οικείας μας, πρόσθεσε. Ακόμη, ανέφερε ότι αφού καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ αργότερα το καλοκαίρι θα για να συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top