Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καταστημάτων

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν από το Σάββατο

Προς χαλάρωση των μέτρων του lockdown οδεύει η χώρα, με την επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Αύριο, Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θα συλλέξουν τα νέα στοιχεία για την επιδημιολογική καμπύλη, θα αξιολογήσουν την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο άρσης κάποιων περιορισμών. 

Η κατάσταση παραμένει πιεστική, καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 738. Χθες ανακοινώθηκαν 1.724 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με λιγότερα όμως τεστ, λόγω της Κυριακής, ενώ και πάλι η Αθήνα κατείχε τα «πρωτεία» με 773 κρούσματα.

Άρση lockdown: 5/4 ανοίγει το λιανεμπόριο και ακολουθεί η Γ΄ Λυκείου  

Ωστόσο οι ειδικοί ελπίζουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες τους, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και αργότερα η αποσυμπίεση του ΕΣΥ. 

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν πως το lockdown σε αυτή τη μορφή δεν αποδίδει, κυρίως λόγω της κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο εγκλεισμού.

Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για σχολεία, λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Υπό αυτές τις συνθήκες οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να αξιολογήσουν με προσοχή τα έως τώρα δεδομένα και να κάνουν τις εισηγήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής υπερψηφίζει την επιλογή ενός προσεκτικού ανοίγματος που δε θα ενέχει τον κίνδυνο μιας νέας επιδημιολογικής έκρηξης. 

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη και να εφαρμοστούν άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Νέα μέτρα: Πράσινο φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο από το Σάββατο 3 Απριλίου. 

Παυλάκης: «Θα γίνουμε Μπέργκαμο σε μια εβδομάδα αν ανοίξει τώρα η αγορά»

Ήδη το Σαββατοκύριακο αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις παραλίες για να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο, ενώ ήδη το μέτρο κατά κάποιο τρόπο δοκιμάστηκε, αφού επιτρέπονταν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για τη μετάβαση σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Ανοίγει το λιανεμπορίου από Δευτέρα 5 Απριλίου 

Επίσης, οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιτραπεί το άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων, ενώ μένει να δούμε αν η λειτουργία τους θα γίνει με τη μέθοδο του click away, του click in shop ή μόνο με τον περιορισμό στον αριθμό των πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. 

Lockdown: Τα self test ανοίγουν την αγορά – Οι νέες ημερομηνίες

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, το τοπίο παραμένει… ομιχλώδες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει συνδέσει το άνοιγμά τους με τη διενέργεια self tests, τα οποία δεν τα έχει ακόμη προμηθευτεί. 

Στην ώρα τους οι Πανελλαδικές – Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων

Έτσι δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει κλιμακωτά και να μετατεθεί στις 12 Απριλίου, αντί για τις 5 ή για τις 8 Απριλίου,,παρόλο που, χθες, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια την επόμενη εβδομάδα. 

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία των Λυκείων, λόγω των Πανελλαδικών, και κατόπιν των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης. 

Νέα μέτρα: Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης

Στα επόμενα βήματα της κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση κατά μία ώρα της κυκλοφορίας, και αντί για τις 21:00 να σταματά στις 22:00.

Επιπλέον στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση και το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Στόχος είναι καφετέριες και εστιατόρια να έχουν το Πάσχα στρωμένα τα τραπέζια τους. 

Εστίαση: Άνοιγμα από τον Απρίλιο στους εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις από νομό σε νομό - Τι θα γίνει το Πάσχα 

Η συζήτηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα υπάρξει καθαρή εικόνα αν η πορεία της πανδημίας μπορεί να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας. 

Άνοιγμα τουρισμού και πριν τις 14 Μαΐου – Τα μέτρα για ασφαλές καλοκαίρι

Τέλος, ο τουρισμός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top