Lockdown: Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από αύριο

Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

έλεγχοι ΕΛΑΣ/ eurokinissi

Οι πολίτες που χρειάζεται να μετακινηθούν για να πάνε στον τόπο εργασίας τους θα πρέπει να έχουν νέα βεβαίωση μετακίνησης από αύριο, Τρίτη 9 Μαρτίου. 

Οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους υπαλλήλους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες αναμένεται να έχουν ισχύ 14 ημερών, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. 
Μάλιστα, μέχρι σήμερα στις 16:00 μπορούσαν να δηλωθούν στο «ΕΡΓΑΝΗ» οι αναστολές εργαζομένων που αφορούσαν τον μήνα Μάρτιο. Οι δηλώσεις που θα γίνουν μετά από αυτή την ώρα θα αφορούν μόνο την προαναγγελία νέων αναστολών.

Lockdown: Ποιους κωδικούς μετακίνησης πρέπει να προσέχουμε

Υπενθυμίζεται ότι δε δικαιούνται βεβαίωση μετακίνησης όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε:

•    καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
•    τηλεργασία και
•    νόμιμη άδεια

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Lockdown: Ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο πριν το τέλος Μαρτίου

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Κωδικός «4»: Οι ερωτήσεις που θα κάνουν οι αστυνομικοί στον έλεγχο

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top