Κωδικός «4»: Οι ερωτήσεις που θα κάνουν οι αστυνομικοί στον έλεγχο

Αν υπάρχουν δύο άτομα στο Ι.Χ. θα πρέπει να αιτιολογηθεί

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί ο κωδικός μετακίνησης «4» μετά από την αυστηροποίηση των μέτρων για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού

Lockdown: Τι κάνουμε αν δεν εφημερεύει φαρμακείο στον δήμο μας;

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ΣΚΑΪ είναι δύσκολο να μπουν αυστηροί κανόνες στη χρήση του κωδικού «4».

Επικαλέστηκε, ωστόσο, την ατομική συνείδηση των πολιτών και ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που υπάρχουν δύο άτομα στο αυτοκίνητο και όχι ένα, τότε θα πρέπει να αιτιολογηθεί γιατί χρειάζεται το δεύτερο άτομο για την παροχή βοήθειας. 

Lockdown: Βόλτα το κατοικίδιο και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δε γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS –κάτι που δεν υπήρχε πέρσι τον Μάρτιο- και νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση», είπε ο υφυπουργός.

Μετακίνηση για φαρμακείο και εκτός δήμου

Όσον αφορά στον κωδικό «2» και το όριο των 2 χιλιομέτρων, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι κατά τόπους αστυνομικοί γνωρίζουν την περιοχή και δε θα φέρουν αντίρρηση για τη μετακίνησή τους πέρα από το συγκεκριμένο όριο. 

Lockdown: Τι ισχύει για την άθληση σε πάρκα, πλατείες και μαρίνες

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θ. Χρονόπουλος, χθες διευκρίνισε πως το όριο των δυο χιλιομέτρων δεν ισχύει για μετακινήσεις εντός του δήμου που κατοικεί κάποιος, παρά μόνο όταν θέλει να μετακινηθεί σε άλλο δήμο.

Για φαρμακείο, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν κι εκτός δήμου, ενώ για την μετακίνηση «6» που πλέον γίνεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο εξήγησε ότι αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για εκείνους που μένουν σε περιοχές χωρίς κοντινό πάρκο. 

Αν τώρα κάποιος θέλει να μετακινηθεί με τα πόδια από τον ένα δήμο στον άλλο, μπορεί να το κάνει χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια. 

Lockdown: Νέα μέτρα για τη μετάβαση σε τράπεζα

Ο κωδικός «6» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά από την απαγόρευση κυκλοφορίας για να βγάλει κάποιος βόλτα το κατοικίδιό του. Εκτός του κωδικού «6» τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορούν να κυκλοφορούν επίσης οι πολίτες για να μεταβούν ή να επιστρέψουν από την εργασία τους και για λόγους υγείας. 

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως ο νέος πενταψήφιος 13032, που θα χρησιμοποιηθεί για τα ψώνια, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, είναι έτοιμος. Το υπουργείο έχει εξετάσει και άλλες τεχνικές λύσεις,σημείωσε, που θα δώσουν την ευκαιρία στο λιανεμπόριο να λειτουργήσει χωρίς κατάχρηση. 

Οι πολίτες θα στέλνουν κενό μήνυμα και όχι κωδικό, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς και αυτό θα γίνεται μόνο για μία φορά την ημέρα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top