Κορωνοϊός: Ποιοι έχουν σειρά στους εμβολιασμούς

Ελάχιστες οι περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό μετά τις δύο δόσεις εμβολίου

Δείτε τις ανακοινώσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους για τα εμβόλια τη Δευτέρα 1/3

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το ένα εκατ. και σύντομα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται δύο ακόμα ηλικιακές ομάδες.

Τις επόμενες 15 ημέρες του Μαρτίου σειρά στους εμβολιασμούς παίρνουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Στις αρχές του επόμενου μήνα, αναμένεται να εμβολιαστούν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών.

Εμβολιασμοί: Μέχρι τις 5 Μαρτίου θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, ως τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν σοβαρές ασθένειες. Ο αριθμός των εμβολιασμών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα άτομα με σοβαρά νοσήματα θα πιστοποιούνται. Σύντομα θα ανακοινωθεί πώς θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ, σε περίπτωση που δεν έχει εντοπθστεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά στους εμβολιασμούς

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου. Αυτά είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, οι εμβολιασμοί θα γίνουν ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποιοι ακολουθούν

Μετά τις ευπαθείς ομάδες, σειρά έχουν οι ηλικίες 70-74 ετών και μετά οι 65-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός για την ομάδα 60-64 έχει ήδη ξεκινήσει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τα άτομα ηλικίας 18-59 ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, νεφρική νόσο κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τον τύπο των εμβολίων θα μπουν στη διαδικασία φαρμακεία και ιδιώτες γιατροί. Οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά τον Απρίλιο. Όσον αφορά στις παρενέργειες από τα εμβόλια, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά έξι περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών.

Από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν μολυνεθί από τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία, σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top