Μετακίνηση από νομό σε νομό: Τι θα ισχύσει το Πάσχα

«Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η ανοσία» λένε οι ειδικοί

Οι συζητήσεις για μερική άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα έδωσαν την ελπίδα ότι πλησιάζει η ώρα που θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους, ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ανοσία που θα επιτρέψει τις ασφαλείς μετακινήσεις.

Τουρισμός: Αισιοδοξία ότι θα ανοίξει το Πάσχα

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Βατόπουλος: «Πρέπει να ελέγχονται οι έξοδοι από το σπίτι κατά το lockdown»

Σχετικά με το Πάσχα, σημείωσε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα».

Αισιοδοξία για Πάσχα με τουρίστες

Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως έως το Πασχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού, δηλαδή οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες.

Αυτό δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε κυβέρνηση και φορείς του Τουρισμού ότι από αρχές Μαΐου μπορεί να «ανοίξει» η φετινή τουριστικη σεζόν. Πρώτος στόχος είναι ο εσωτερικός τουρισμός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα είναι καλή και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Δεύτερη στόχευση είναι οι Βαλκάνιοι γείτονες, οι οποίοι θα δώσουν ανάσα στους τουριστικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήθης επισκεψιμότητα από τους συγκεκριμένους τουρίστες την περίοδο του Πάσχα ανέρχεται σε 500 χιλιάδες άτομα. 

«Κλειδιά» για τον τουρισμό αποτελούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τα μοριακά τεστ (PCR) και τα rapid tests στα χερσαία σύνορα.

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις

Έξι είναι οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού. Αναλυτικότερα, αυτοί που μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα από νομό σε νομό παρά την απαγόρευση είναι όσοι:

  • εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • μετακινούνται για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • πηγαίνουν σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • μεταβαίνουν σε τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται επίσης για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς αλλά για τους φοιτητές, από τους οποίους απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top