Lockdown: Τρεις ακόμα περιοχές στο μικροσκόπιο της επιτροπής

Σήμερα αναμένονται οι συστάσεις για χρήση διπλής μάσκας

Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 17/2. Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, θα μπουν τρεις νέες περιοχές, τα Ιωάννινα, η Κάλυμνος κι η Θάσος, στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα. 

Κορωνοϊός: Η πιθανή παράταση του lockdown και η ημερομηνία-κλειδί

Χθες ανακοινώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 687 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και χθες έφτασαν τους 320, όπως και οι νέες εισαγωγές, που χθες ανήλθαν στις 181. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Το σύνολο των κρουσμάτων αυτών φτάνει τα 811. Από αυτά τα 764 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και 15 στη νοτιοαφρικανική.

Lockdown: Πιθανή παράταση μιας εβδομάδας λένε οι ειδικοί

Χθες επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 269 περιστατικά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους, οκτώ του νοτιοαφρικανικού και ακόμη τέσσερα, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη δύο αμινοξέων στο γονίδιο της ακίδας του ιού. Η συγκεκριμένη έλλειψη συναντάται στη βρετανική μετάλλαξη, η διαφορά όμως είναι ότι αυτά τα τέσσερα δείγματα δεν είχαν τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, που στο σύνολό τους συναποτελούν το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: «Πιθανή παράταση του lockdown για άλλες 15 μέρες»

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Από τα 15 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, τα έντεκα έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αττική και δύο στα Ιωάννινα. 

Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου στελέχους στα Ιωάννινα εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για μία περιοχή που ήδη τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί επιδημιολογικά.

Οι περιοχές που οδεύουν προς σκληρότερο lockdown

Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα ανακοινώθηκαν χθες 16 νέα κρούσματα και πλέον η πόλη οδηγείται προς την κόκκινη ζώνη, που περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με την «κίτρινη». 

Κορωνοϊός: Αποδίδουν τα μέτρα - Σταθεροποίηση στο ΕΣΥ

Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, η απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί και λειτουργία των Λυκείων με τηλεκπαίδευση. 

Μεταλλάξεις: Αυξάνονται τα κρούσματα - Πόσα και πού εντοπίστηκαν

Στο ίδιο καθεστώς πιθανόν να ενταχθεί και η Θάσος, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα κατέγραψαν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Όσο για την Κάλυμνο, αναμένεται σήμερα να περάσει το «βαθύ κόκκινο», που σημαίνει lockdown ανάλογο με αυτό της Αττικής. Στο νησί εντοπίστηκαν χθες 11 νέα κρούσματα, αλλά η επίπτωση ανά 100.000 κατοίκους είναι 37,35 κρούσματα. 

Πότε θα αποφασιστεί η τύχη του lockdown για την Αττική

Προς το παρόν οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ή όχι παράταση του υφιστάμενου lockdown στην Αττική. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξετάσουν τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως το επιδημικό κύμα δείχνει να είναι πιο εύκολο σε σχέση με εκείνο του Νοεμβρίου. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top