Κορωνοϊός: Η πιθανή παράταση του lockdown και η ημερομηνία-κλειδί

«Η ζωή μας θα αλλάξει το Πάσχα»

Σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και πάλι κάποιες δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου. 

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε στον ΣΚΑΪ. 

Lockdown: Πιθανή παράταση μιας εβδομάδας λένε οι ειδικοί

Εξήγησε, επίσης πως, βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Αχαΐα, όπου το lockdown επιβλήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα, σε αυτή τη φάση έχουμε πετύχει να μην υπάρχει διόγκωση των κρουσμάτων. 

Ανέφερε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα βελτιωθούν τις επόμενες μέρες, αφού όλα δείχνουν πως το lockdown λειτουργεί καλύτερα, γιατί είχε χαρακτήρα πρόληψης, σε αντίθεση με αυτό του Νοεμβρίου. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα πιθανόν να δούμε άνοιγμα με εποχικά είδη και πρόσθεσε πως μπορεί φέτος το Πάσχα να είμαστε πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό. 

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελπίζω ότι αυτό ήταν το τελευταίο lockdown     

«Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση», επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Καπραβέλος: «Η ζωή μας θα αλλάξει από το Πάσχα»

Υπομονή μέχρι το Πάσχα συνέστησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας. 

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: «Πιθανή παράταση του lockdown για άλλες 15 μέρες»

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σε αυτή τη φάση το σύστημα υγείας δέχεται πίεση και έκανε έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός. 

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά.

«Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης, δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρη. Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα», είπε και πρόσθεσε:

Αυτά είναι τα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων - Τι ισχύει από σήμερα

«Να κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε σε έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Έχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια, αλλά με τις μεταλλάξεις. Ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Εκτίμησε τέλος ότι η πανδημία θα σβήσει προς τον Μάρτη – Απρίλιο και σε αυτό συμβάλλουν η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και η φυσική ανοσία που είναι αυξημένη. 

Χαρδαλιάς: Σε ολικό lockdown και Αχαΐα - Εύβοια 

«Μιλάμε με άλλους όρους μετά το Πάσχα, αλλάζει η ζωή μας. Η υπομονή είναι λίγη, είναι σημαντικό να μην τα χαλάσουμε την τελευταία στιγμή», είπε.

Γεραπετρίτης: «Στόχος η άρση του lockdown την 1η Μαρτίου»

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Alpha είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου. 

«Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά», είπε και πρόσθεσε:

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι. Θα πρέπει για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Όπως και να έχει πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δε θα πάρει καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top