Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: «Πιθανή παράταση του lockdown για άλλες 15 μέρες»

Αναμένεται έξαρση κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου είναι αυξημένο και δεν αποτυπώνει την απόδοση του lockdown

Στην εντατική τα νοσοκομεία της Αττικής

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, με την αύξηση των τεστ θα δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική, ενώ μετά από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταγράφεται μια ύφεση. 

Όπως είπε στην ΕΡΤ, στα λύματα παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί. Δεν απέκλεισε μάλιστα τα κρούσματα να προσεγγίσουν τετραψήφιο αριθμό. 

Κορωνοϊός: 662 νέα κρούσματα - 23 νεκροί - 301 διασωληνωμένοι

«Στα μέσα αυτής της βδομάδες περιμένουμε να έχουμε την κορύφωση. Δεν νομίζω ότι θα πάει περισσότερο. Ήδη περιμένουμε με την ανάλυση των δειγμάτων των λυμάτων αυτής της εβδομάδας να δούμε κάποια ύφεση. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνοούν», είπε.

Υποστήριξε ακόμα πως θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προεξοφλώντας έτσι την παράταση του lockdown και τον Μάρτιο. 

Lockdown: Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στα Ι.Χ.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας γίνεται πιο αργά από τη μείωση των κρουσμάτων κι έτσι είναι πιθανόν να χρειαστεί να παραταθεί το lockdown άλλες 15 μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου.

Εξαδάκτυλος: «Μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown»

Αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να είναι και το τελευταίο lockdown που θα ζήσουμε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Πάμε για παράταση lockdown; «Δε φτάνουν οι 2,5 εβδομάδες», λένε οι ειδικοί

Όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες θεωρεί ότι δε θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. 

«Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε», είπε στον ΣΚΑΪ.

Και αυτός, όπως και ο κ. Θωμαΐδης, εκτίμηση πως αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, την επόμενη εβδομάδα σταθεροποίηση και στο τέλος την επόμενης θα αρχίσει να καταγράφεται μια πτώση. 

Μητσοτάκης: Lockdown - φυσαρμόνικα μέχρι το Πάσχα

Παράλληλα, τόνισε πως ο ιός έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητα μετάδοσης και ότι 28 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου ενδεχομένως να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες π.χ κυνήγι, ψάρεμα κλπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top