Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική – Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων

Τα στοιχεία που σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Υγείας

Όσα είπε ο υπουργός Υγείας για την απόφασή του να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική

Το καθολικό lockdown στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ, μετά από τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, ότι θα εισηγηθεί υπέρ του μέτρου. Ειδικά σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί έκρηξη κρουσμάτων, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1.700

Σταμπουλίδης για πιθανό lockdown: Κανονικά delivery, take away και λαϊκές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα έκθεση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας του Σωτήρη Τσιόδρα, περιλαμβάνει άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την επιβάρυνση των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας και ειδικά της Αττικής. 

Σύμφωνα με αυτά, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70%, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό» και το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Πελώνη: Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Υπομονή μέχρι την άνοιξη

Συγκεκριμένα μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή δηλαδή μέχρι χθες, από 246 οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν σε 276, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγράφοντας αύξηση 12%. Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Παράλληλα, χθες, έγιναν 123 νέες εισαγωγές, από τις οποίες το 60% ήταν και πάλι σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Για παράδειγμα, στο Τζάνειο κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν 16 ασθενείς λόγω κορωνοϊού, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας 17, στο Λαϊκό 22 ασθενείς και στο «Σωτηρία» που είναι αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού άλλοι 26 ασθενείς. Ειδικά το «Σωτηρία» μέχρι χθες νοσήλευε συνολικά σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ 277 ασθενείς. 

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Kικίλια, Τσιόρδα και Χαρδαλιά στο Μαξίμου

Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ. Συνολικά, σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται 1.389 άνθρωποι σε απλές κλίνες και 308 σε κλίνες ΜΕΘ. Στην Αθήνα υπάρχουν κενές 75 κλίνες και στη Θεσσαλονίκη 81.

Σαρηγιάννης: «Αν είναι να πάμε σε lockdown να γίνει τώρα»

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά έως εννέα ετών που αγγίζει το 11%.

Lockdown: Σε συναγερμό η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να γίνουν ανακοινώσεις για το καθολικό lockdown στο λεκανοπέδιο της Ατιικής.  

Lockdown τύπου Μαρτίου θα εισηγηθεί ο Κικίλιας για την Αττική

Τι σημαίνει καθολικό lockdown στην Αττική

Στην περίπτωση που ληφθεί τελικά απόφαση για καθολικό lockdown, αυτό σημαίνει πως η Αττική θα επιστρέψει στα σκληρά μέτρα του περασμένου Μαρτίου. 

Lockdown: «Δε θα κλείσουν ξανά τα σχολεία αν δεν το εισηγηθούν οι ειδικοί»

Ειδικότερα καθολικό lockdown σημαίνει:

  • Κλειστά όλα τα σχολεία
  • Λουκέτο στο λιανεμπόριο
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι

Η διάρκειά του, όπως έχουν πει αρκετοί επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του μέτρου, θα είναι από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ώστε να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που πλησιάζει απειλητικά και αναμένεται σαρωτικό. 

Lockdown: Υπέρ του καθολικού lockdown οι επιστήμονες

«Γενναία» χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιας να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης.

Αρκουμανέας: «Πάντα στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Ο ίδιος τοποθέτησε τη διάρκειά του σε δύο εβδομάδες, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ανακόψει το τρίτο κύμα της πανδημίας που πλησιάζει σαρωτικό. 

Υπέρ ενός γενικού lockdown τάχθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Προς τα τέλη Μαρτίου που θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να είμαστε σε μια άλλη φάση. Αν κάνουμε τώρα lockdown, θα καταφέρουμε να ακούσουμε τις καμπάνες το Πάσχα», υποστήριξε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 

Βατόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας ένα εξάμηνο ακόμα σε αυτή την κατάσταση»

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής ξεκαιάρισε πως μέρα με τη μέρα η εικόνα χειροτερεύει και επιβαρύνεται η πίεση στο σύστημα υγείας. 

«Λογική» χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σαρηγιάννης: Γύρω στο Πάσχα η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας

«Εδώ και ημέρες είμαστε σε ποσοστό θετικότητας που κυμαίνεται από το 3% στο 3, 7% ανάλογα με την ημέρα. Πριν το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου αυτό το ποσοστό ήταν στο 2%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει πόσο έχει αυξηθεί η πανδημία. Οι εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία έχουν πάρει την ανιούσα. Πριν από 2 εβδομάδες είχαμε κατά μέσο όρο 100 εισαγωγές covid ασθενών ημερησίως πανελλαδικά, πριν από μία εβδομάδα ο αριθμός ανέβηκε στο 150 και σήμερα, έχουμε φτάσει στις 200», είπε.

Χαρακτηριστικά ήταν τέλος όσα είπε ο καθηγητής Χημείας, Θωμαΐδης για αύξηση 205% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι ακόμα και 100.000.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top