Αρκουμανέας: «Πάντα στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως δεν καθησυχάζουν κυβέρνηση και ειδικούς, που βλέπουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να επιδεινώνεται συνεχώς. 

Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως το καθολικό lockdown του Μαρτίου, ήταν το μοναδικό που είχε αποτέλεσμα, ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι συνέπειές του θα ήταν πολύ σοβαρές στην οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. 

Βατόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας ένα εξάμηνο ακόμα σε αυτή την κατάσταση»

Παρ’ όλ’ αυτά, το μέτρο του καθολικού lockdown  παραμένει στο τραπέζι, όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η λύση αυτή δεν έχει επιλεγεί ακόμα για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως τίποτα δεν αποκλείεται.

Κορωνοϊός: 200% αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στην Αττική

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε ο κ. Αρκουμανέας.

Δεν απέκλεισε πάντως τη λήψη νέων μέτρων μέσα στην εβδομάδα, ειδικά για την Αττική. 

Lockdown: Τα νέα μέτρα που ισχύουν το Σαββατοκύριακο - Ποιες οι εξαιρέσεις

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε πως τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό και για τα μεταλλαγμένα στελέχη. 

Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν από σήμερα σχολεία και λιανεμπόριο

Ειδικά για τις μεταλλάξεις είπε πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και 403 της βρετανικής, κάτι που αποδεικνύει ότι η διασπορά είναι μεγάλη. 

«Το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους. Φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο», εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

ΠΟΕΔΗΝ: Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Όσον αφορά στα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα». 

«Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Κι αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό», τόνισε.

Αυξάνονται τα κρούσματα των μεταλλάξεων κορωνοϊού - Πού εντοπίζονται

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως προς το παρόν τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα και πως τους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και κατ’ επέκταση θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top