Κορωνοϊός: Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Μέσα στην εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, με κυβέρνηση και επιστήμονες να περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά την Πρωτοχρονιά που θα κρίνει τα πάντα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και εντός της εβδομάδας θα κάνει τις εισηγήσεις της στο υπουργείο Παιδείας που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις. 

Γώγος: «Αυτήν την εβδομάδα η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων»

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα έχει συνάντηση με τους ειδικούς, ώστε να αποφασιστεί αν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά και οι όροι για την επαναλειτουργία τους. 

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Lockdown: Τι θα γίνει με τα σχολεία - Φόβοι για άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου

Διευκρίνισε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, όμως με τα σημερινά δεδομένα το άνοιγμα των σχολείων είναι εφικτό. Δεν έκρυψε ωστόσο ότι τον φοβίζει μια νέα επιδημιολογική έκρηξη μετά την Πρωτοχρονιά, αν οι πολίτες δεν επιδείξουν εγκράτεια και δεν τηρήσουν τα μέτρα αυτή την κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, εβδομάδα. 

Πάντως μέσα στην επιτροπή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ως προς την ημερομηνία που θα είναι η πιο κατάλληλη για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. 

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Χθες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος εμφανίστηκε θετικός στο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, λέγοντας πως με τα τωρινά δεδομένα θα μπορούσαν να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά σχολεία στις αρχές του μήνα και σιγά σιγά να εξεταστεί η επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι καλό θα ήταν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 8 Ιανουαρίου. 

Lockdown: Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Ωστόσο, διστακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας», εξήγησε ο καθηγητής.

Πάντως όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο άνοιγμα πρώτα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων και αργότερων των υπόλοιπων βαθμίδων, εφόσον όλα εξελιχθούν όπως αναμένουν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top