Κορωνοϊός: Ενημέρωση για τα εμβόλια και πλατφόρμα για δωρεάν τεστ από αύριο

Μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη χώρα και την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου.

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλειξη, προκειμένου να διευθετηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια για τη φύλαξη και διανομή του εμβολίου. 

Παράλληλα από αύριο και κάθε Δευτέρα ξεκινά η ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, ενώ τίθεται και σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό. Η δημιουργία της, έγινε με κύριο σκοπό τον περιορισμό του τρίτου κύματος αλλά και τη συλλογή αντιπροσωπευτικότερων στατιστικών δεδομένων.

Κορωνοϊός: Το δίδυμο που θα μας ενημερώνει κάθε Δευτέρα για τον εμβολιασμό

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μίλησε στο Mega για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και πώς αυτός θα προγραμματιστεί.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο του μαζικού εμβολιασμού είναι μια σύνθετη άσκηση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.

Τα «όπλα» στη μάχη με τον κορωνοϊό: Εμβόλια, rapid test και σκληρά lockdown

Θα προηγηθούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός μέσω των μηνυμάτων για τον εμβολιασμό του υπόλοιπου πληθυσμού στο δεύτερο μισό του Γενάρη.

Αυτό θα γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, όσοι την έχουν ενεργοποιήσει, θα δεχθούν ένα μήνυμα στο κινητό τους με πληροφορίες για το προκαθορισμένο ραντεβού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποδεχθούν το ραντεβού ή να τα επαναπρογραμματίσουν είτε σε κάποιο φαρμακείο είτε σε ΚΕΠ είτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Για τους υγειονομικούς, υπάρχουν ήδη λίστες στα νοσοκομεία προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός, ενώ για τους υπόλοιπους τα πρώτα μηνύματα θα αποσταλούν το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με τα άτομα άνω των 85 ετών, ενώ για αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν στο εμβολιαστικό κέντρο θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη.

Δωρεάν τεστ κορωνοϊού: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr

Μόσιαλος για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα 

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναφερόμενος στο lockdown αλλά και τι αναμένεται να συμβεί από τον Ιανουάριο.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.

«Για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω».

Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας.», είπε.

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους - Τι ρόλο παίζει η μάσκα

Σχολιάζοντας πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, ο κος Μόσιαλος εξήγησε ότι «έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων. Δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο» και σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι ανεκτές.

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε πως οι οδηγίες αναφέρουν ότι τα εμβόλια δε θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξή του μειώνει την ισχύ του εμβολίου;

Κορωνοϊός: Το δίδυμο που θα μας ενημερώνει κάθε Δευτέρα για τον εμβολιασμό

Από αύριο και κάθε Δευτέρα στις 18:00 θα λαμβάνει χώρα  στο υπουργείο Υγείας τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το δίδυμο που θα αναλάβει την έγκαιρη πληροφόρησή μας, είναι από η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, γι' αυτό το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ώστε να γίνει κατανοητό σ' όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. 

Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τόσο τη διάθεση και διανομή των εμβολίων στη χώρα μας όσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την καταχώρηση των δεδομένων εμβολιασμού σε μητρώο, καθώς και τη διαδικασία φαρμακοεπαγρύπνησης.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας», δηλαδή να εμβολιαστεί άνω του 60% του πληθυσμού, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε και πάλι τη ζωή μας πίσω.

Σαρωτικά και δωρεάν radid test

Aπό αύριο, στη διάθεση των πολιτών θα είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα testing.gov.gr, για όσους θέλουν να κάνουν αίτηση δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό,

Συγκεκριμένα ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως οι έλεγχοι είναι δωρεάν, ενώ κύριος σκοπός της πλατφόρμας γίνεται με κύριο σκοπό τον περιορισμό του τρίτου κύματος.

Οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση που θα έχει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ και αριθμό κινητού.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα μήνυμα με αριθμό επαλήθευσης. Όποιος επιλέγεται, θα λαμβάνει ένα νέο μήνυμα για το πότε και το πού θα κάνει το διαγνωστικό τεστ. Η παρουσία στο τεστ θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία. Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι έχουν συμπτώματα, καθώς θα πρέπει πρώτα να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top