Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ολοταχώς για εμβόλια ακόμα και τον Δεκέμβριο

Πού θα γίνεται ο εμβολιασμός και πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να μειώνονται, αν και με πολύ αργό ρυθμό στη χώρα μας, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ώστε να καταφέρουμε να… λευτερωθούμε ακόμα και πριν το τέλος του δύσκολου 2020, οπότε και είναι πιθανό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας. 

Όπως είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα ανεβάσει ταχύτητες μιας και όλα δείχνουν πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο μια εβδομάδα νωρίτερα, απ’ ότι αναμενόταν. 

Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Αυτό ενδέχεται να συμβεί τα Χριστούγεννα και όχι την Πρωτοχρονιά, με την προμήθεια των πρώτων εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών έως και 48 ώρες νωρίτερα. 

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Ελευθερία» περιλαμβάνει τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού και την επικοινωνιακή εκστρατεία, ώστε να πειστούν οι πολίτες και να εμβολιαστούν. 

Eμβόλιο Pfizer: Στις 21 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση για την έγκρισή του

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Προτεραιότητα στην επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού θα έχουν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. 

Στην τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. 

Κορωνοϊός: Οι τρεις ομάδες πληθυσμού που δε θα κάνουν άμεσα το εμβόλιο

Όπως έχει γίνει γνωστό δε θα εμβολιαστούν οι έγκυες, τα ανήλικα παιδιά και όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, 2.117.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το 60% του πληθυσμού που είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», δε θα είναι πλήρως εμβολιασμένο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. 

Κορωνοϊός: Τα φαρμακεία θα συμμετάσχουν στον εθνικό εμβολιασμό

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, χθες, προειδοποίησε πως η μάχη με τον κορωνοϊό δε θα τελειώσει αμέσως μετά το εμβόλιο. 
Κάλεσε έτσι όλους να συνεχίσουν να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων θα μείνει στη ζωή μας και μετά το εμβόλιο. 

Πώς θα κλείνετε ραντεβού

Όσον αφορά στα ραντεβού για το εμβόλιο, αυτά θα κλείνονται ηλεκτρονικά μέσω του emvolio.gov.gr ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή με SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Ως εναλλακτικά κανάλια για όσους δε διαθέτουν την απαραίτητη εξοικείωση με το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθούν τα φαρμακεία, αλλά και τα ΚΕΠ. 

Αποκάλυψη Star: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο - Τέσσερις τρόποι

Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές

Αυτό που ανησυχεί πολύ επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η συμπεριφορά των πολιτών μέσα στις γιορτές και το κατά πόσο θα τηρήσουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. 

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέτος θα είναι διαφορετικό. Κάθε οικογένεια μπορεί να γιορτάσει στο σπίτι της με μία ακόμα οικογένεια και το πολύ μέχρι εννέα άτομα. 

Ανησυχία Πέτσα: «Ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορωνοϊού μπορεί να μας πνίξει»

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 – 05:00 θα ισχύσει και για την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τους επιστήμονες να προτείνουν φέτος το ρεβεγιόν να είναι μεσημεριανό και να μη γίνει το βράδυ. Για όσους σκέφτονται μάλιστα να διανυκτερεύσουν στο σπίτι που θα γιορτάσουν, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να το ξεχάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθώς υπάρχουν φόβοι για διασπορά του ιού. 

Σύγχυση με το «9»: Χριστουγεννιάτικη ρουλέτα ο αριθμός των καλεσμένων

Όπως και να έχει η στάση που θα τηρήσουν οι πολίτες μέσα στις γιορτές θα καθορίσει και την εξέλιξη της πανδημίας. Όλοι προειδοποιούν ότι μια νέα έξαρση θα είναι καταστροφική και συνιστούν υπομονή στις τελευταίες αυτές στιγμές της μάχης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top