Ανησυχία Πέτσα: «Ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορωνοϊού μπορεί να μας πνίξει»

«Θα παραμείνουμε στο δύσκολο ωράριο που στέλνει το σωστό μήνυμα»

Κατηγορηματικός ήταν ο Στέλιος Πέτσας για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος τόνισε πως «θα παραμείνουμε σε αυτό το ωράριο, το οποίο είναι δύσκολο, αλλά στέλνει το σωστό μήνυμα: Φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), περιγράφει τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες και τις συναθροίσεις τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ και τις μέρες αυτές ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00.

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστουγέννα και την Πρωτοχρονιά

Ανησυχία Πέτσα: Ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορωνοϊού μπορεί να μας πνίξει

Ο Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι πέντε εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, έχουμε ΜΕΘ με πληρότητα κοντά στο 80% στην επικράτεια και κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. 

«Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα. Με την παραμικρή έξαρση στις αρχές ενός τρίτου κύματος -όχι στην κορύφωση, αλλά στις αρχές ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος- μπορεί αυτό να μας πνίξει. Και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τους ανθρώπους που θέλουν προστασία από το Σύστημα Υγείας και δε θα τη βρίσκουν», είπε. 

Έκκληση Πέτσα για τήρηση των μέτρων: Κάντε υπομονή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση ξανά σε όλους για την τήρηση των μέτρων. «Υπομονή. Πραγματικά, όσο κι αν είναι μια λέξη που μπορεί να έχει κακοποιηθεί, υπομονή σε όλους. Έχουμε για πρώτη φορά την ορατότητα του εμβολιασμού που έρχεται κι ας μην αφήσουμε αυτές τις μέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί, γιατί αυτό θα θρέψει τον κορoνοϊό».

Μητσοτάκης: Μείωση 80% των ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις

Πέτσας: Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τις 7 Ιανουαρίου και μετά

Σε ό,τι αφορά τα βήματα της κυβέρνησης για τη διαχείριση του κορωνοϊού, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η πανδημία είναι δυναμική κι έτσι αναγκάζει την κυβέρνηση να προσαρμόζεται κάθε φορά, αλλά πάντοτε προς τον ίδιο δρόμο. 

Ελπίδα και στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 7 Ιανουαρίου να έχουν πέσει τα κρούσματα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και να έχουν αποσυμφορηθεί οι ΜΕΘ. «Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες προτάσεις, για διάφορα θέματα, όπως το ζήτημα της περιποίησης νυχιών. Το θέμα είναι πρωτίστως υγειονομικό. Είναι θέμα ζήτησης των χιλιάδων Ελληνίδων κυρίως, αλλά και ανδρών φαντάζομαι, που ζητούσαν τέτοιου είδους υπηρεσία και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να τα έχουν κατ' οίκον. Επομένως, από το να γίνει μία υγειονομική βόμβα με πολύ κόσμο να ανταλλάσσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «θέλουμε παράλληλα, πρώτον να προχωρήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών και της παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα χωρίς ουρές, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος (σσ: click away). Δεύτερον, να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι πληρωμές, για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των καταναλωτών όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους και του καταστηματάρχη ή του προσωπικού που τα παραδίδει».

Ανοικτές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι εκκλησίες – Νέο όριο για πιστούς

Click away: Για ποιο λόγο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση 

Ειδικά για το click away, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «όταν αποφασίσαμε την παράταση των μέτρων, είχαμε πραγματικά μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου. Ήταν οι εικόνες στο Harrods και στο Παρίσι. Ήταν κάτι σοκαριστικό. Και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι, αν επιτρέπαμε αυτή την εικόνα και στην Ελλάδα, θα είχαμε πραγματικά πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Και αυτό ήταν ένας βασικός λόγος που πρυτάνευσε στην κυβέρνηση η απόφαση να πάμε πολύ αργά και σταδιακά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια».

Πρόσθεσε δε, ότι το click away, η διαδικασία της παραλαβής εκτός καταστήματος, θα δώσει λίγο τζίρο σε αυτούς οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή, χωρίς να τους στερεί το ευεργέτημα που προκύπτει από μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε ποιες περιοχές είναι πιθανό το άνοιγμα της αγοράς μετά τις 7 Ιανουαρίου

«Αρα, μπορούν να συνεχίσουν και αυτοί, οι οποίοι λειτουργούν και με click away, να θέτουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, να έχουν μείωση στο ενοίκιό τους 40%, να έχουν αναστολή των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, με το 50% να μην επιστρέφεται, να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Όλα αυτά θα ισχύουν και για αυτούς, ενώ θα αυξάνουν και λίγο τον τζίρο τους. Και μετά τον Γενάρη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γι' αυτό έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2021, 7,5 δισ. ευρώ αποθεματικό, για να στηρίξουμε, όσο χρειαστεί».

Παράλληλα  ο κ. Πέτσας διέψευσε δημοσιεύματα για επέκταση του μέτρου της διαγραφής του 50% και των προηγούμενων γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής, λέγοντας πως «όσοι πήραν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και η 5 θα έχουν αυτό το ευεργέτημα, δηλαδή το 50% να μην επιστρέφεται. Για τις άλλες τρεις, ισχύει ό,τι έχουμε εξαγγείλει μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top