Κορωνοϊός: «Τον Ιανουάριο μπορεί να ζοριστούμε και να πάμε σε νέο lockdown»

«Καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους τα Χριστούγεννα»

Την ανησυχία του για πιο δύσκολες καταστάσεις τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού που μπορεί να προκληθούν στα καταστήματα, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Σύψας: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα κατά το δεύτερο lockdown

Ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχει μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία οφείλεται στην απόδοση του lockdown. Tα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς στις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

«Αναμένεται να ζοριστούμε τον Ιανουάριο» είπε, χωρίς να αποκλείει νέο lockdown, καθώς δεν έχουμε επιλογές αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Σύψας: «Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου-Κυλιόμενο lockdown ως την άνοιξη»

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, υπογράμμισε ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά.

Το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away. Το άνοιγμα των κλειστών εμπορικών κέντρων είναι κακή ιδέα, εφόσον έχουμε 600 ασθενείς διασωληνωμένους» τόνισε.

Ρεβεγιόν χωρίς … επισκέψεις

Σχετικά με τις φετινές γιορτές είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα». Στο σπίτι θα πρέπει να είναι η οικογένεια που ζει μαζί, είναι σημαντικό να φτάσουμε στον Ιανουάριο, χωρίς να δούμε υψηλούς αριθμούς από τη διασπορά που θα έχει γίνει τον Δεκέμβριο ανέφερε ο Νίκος Σύψας. 

Καμπανάκι Σύψα για ρεβεγιόν: «Καμιά οικογένεια να μη θεωρείται ασφαλής»

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 

«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα. Ο φόβος των ειδικών είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Τέλος, όσον αφορά στις εκκλησίες, ο καθηγητής σημείωσε ότι υπήρξαν γεγονότα που δεν τιμούν την Εκκλησία και πως πρέπει να κάνει το καθήκον της, χωρίς να εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top