Lockdown: Παράταση μέχρι τα… κάλαντα θέλουν οι επιστήμονες

Απομακρύνεται η άρση των μέτρων στις 14 Δεκεμβρίου

Εντείνονται όλο και περισσότεροι οι φωνές των λοιμωξιολόγων που ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι φαίνεται να κερδίζει έδαφος η περαιτέρω παράταση του lockdown ακόμα και μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. 

Αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, την ώρα που ακόμα το ΕΣΥ δέχεται τρομακτικές πιέσεις. 

Χριστούγεννα: Πότε και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας σε σπίτια

Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται, όχι με τους ρυθμούς που ήλπιζαν οι ειδικοί, όμως οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, ενώ οι αριθμοί των νεκρών ανά ημέρα προκαλούν σοκ. 

Γώγος: «Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου»

Με δεδομένα τα παραπάνω οι εισηγήσεις των επιστημόνων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. 

Μετά τις 14 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown

Ήδη από χθες αρκετοί λοιμωξιολόγοι δήλωσαν πως είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα πριν από τις 14 Δεκεμβρίου. 

Ένας από αυτούς και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπο Γώγος, ο οποίος σημείωσε πως τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 20.000, τα μη διαγνωσμένα όμως υπολογίζονται γύρω στις 100.000. Αυτός ο αριθμός, όπως είπε, είναι απαγορευτικός για την άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από τις 14 Δεκεμβρίου. 

Lockdown: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων

Ακόμα πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τοποθέτησε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα τέλη Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου. 

Σε αντίθεση μάλιστα με όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για Χριστούγεννα με μία ακόμα οικογένεια, ο κ. Σύψας είπε πως φέτος τα Χριστούγεννα θα πρέπει να τα γιορτάσουμε μόνοι μας. 

Σενάρια για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

«Δε θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα», είπε. 

Τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό για την άρση του lockdown. 

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα έως τώρα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, το εμπόριο θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για την εστίαση, καθώς θεωρείται εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. 

Lockdown: Πριν από τις γιορτές το άνοιγμα της αγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. 

Υψηλό το ιικό φορτίο κορωνοϊού στη χώρα – Όλα ανοιχτά για την άρση lockdοwn

Στους εορταστικούς περιορισμούς, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως συνέβη το Πάσχα, και η απαγόρευση των μετακινήσεων από τον έναν νομό στον άλλο.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο τέλος, τα περισσότερα καταστήματα ετοιμάζουν τα e-shops τους για να λειτουργήσουν με τον σύστημα, click away, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές θα αγοράζουν ηλεκτρονικά το προϊόν που θέλουν και θα το παραλαμβάνουν από το κατάστημα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top