Πανεθνικό lockdown από το Σάββατο ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Τσιόδρας

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μετακίνηση με SMS

Το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα. Έτσι σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα θα ανακοινώσει το νέο lockdown που θα ισχύσει για όλη τη χώρα από το Σάββατο. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πως η καραντίνα θα έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες και θα ξεκινήσει από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. 

Τεράστιο το κόστος του νέου lockdown για την οικονομία  

Η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον κ. Τσιόδρα και στενούς του συνεργάτες, μετά και από την ανακοίνωση των 2.646 κρουσμάτων στη χώρα. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στόχος είναι το κύμα του κορωνοϊού να μη μετατραπεί σε… τσουνάμι, που θα παρασύρει το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται πολύ από την αύξηση των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

7.000 κρούσματα τη μέρα προέβλεπαν χωρίς lockdown οι λοιμωξιολόγοι!

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διάγγελμα, αλλά να ανακοινώσει το νέο lockdown και κατόπιν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Σε ερωτήσεις θα απαντήσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Lockdown: Ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία, κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ο κ. Μητοστάκης αναμένεται να δώσει σαφείς διευκρινίσεις και για το τι θα ισχύσει για τα σχολεία εν μέσω lockdown. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα κλείσουν όλα τα Λύκεια της χώρας, για τα οποία τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Εφιαλτική κατάσταση στις ΜΕΘ- Χωρίς κενά κρεβάτια πολλά νοσοκομεία

Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί με τα Γυμνάσια, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει η δια ζώσης λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων. 

Lockdown: Μετακινήσεις μόνο με SMS

Από το Σάββατο οι μετακινήσεις των πολιτών θα επιτρέπονται από τις 05:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ μόνο με την αποστολή SMS στο 13033,όπως και τον Μάρτιο. 

Καθολικό lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης!  

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη και δε θα χρειάζεται SMS.

Οι λόγοι που θα επιτρέπεται η μετακίνηση με SMS

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τις μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, από τις 05:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS για τους εξής λόγους:

 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Νέο lockdown: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Lockdown: Τι κλείνει  - Τι μένει ανοιχτό

Από το Σάββατο κλειστά θα παραμείνουν:

 • το λιανεμπόριο
 • τα κομμωτήρια
 • τα κέντρα προσωπικής υγιεινής
 • η εστίαση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery
 • οι παιδότοποι
 • οι παιδικές χαρές
 • τα πάρκα ψυχαγωγίας
 • τα θεματικά πάρκα

 
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, ψιλικατζίδικα, καθώς και τα pet shop.

Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Κορωνοϊός: 2.646 νέα κρούσματα - 823 στη Θεσσαλονίκη και 588 στην Αττική!

Ανοιχτοί θα μείνουν και οι χώροι λατρείας, οι Λειτουργίες όμως θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομων.

Lockdown: Μετακίνησεις με ΙΧ

Όσον αφορά στις μετακινήσεις με  ΙΧ, επιτρέπεται να επιβαίνει ένα επιπλέον άτομο του οδηγού, ενώ εξαιρούνται τα ανήλικα τέκνα. 

Στις 15.00 για τα μέτρα στήριξης ο Σταϊκούρας, στις 18.00 η ενημέρωση από Χαρδαλιά

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top