Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ανάβυσσο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά

Καλύτερη η εικόνα σε Λαύριο και Ηλεία

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Αναβύσσου, προκαλώντας συναγερμό. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, χωρίς ενεργά μέτωπα. 

Πύρινος εφιάλτης στην Ανάβυσσο: Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι άνεμοι που έπνεαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν ισχυροί, με αποτέλεσμα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται έως και τώρα σε επιφυλακή για τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

Ανάβυσσος φωτιά 1

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου το μέτωπο έχει ελεγχθεί αλλά ο αέρας εξακολουθεί να προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Υπάρχουν δεκάδες μικρές εστίες που αναζωπυρώνει ο άνεμος και οι αρχές κάνουν έκκληση στους κατοίκους να μην επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους.

Ανάβυσσος φωτιά 2

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου και στις οδούς Λαυρίου, Αγίας Ειρήνης. 

Η φωτιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και ήδη με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών. 

Μήνυμα από το «112»: «Εκκενώστε τώρα την Ανάβυσσο»

Επτά περιοχές εκκενώθηκαν, με τους πολίτες να ενημερώνονται από το «112», αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 

Από τις ανεξέλεγκτες φλόγες κάηκαν σπίτια, όμως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των κτισμάτων που έχουν πληγεί. 

Ανάβυσσος φωτιά 3

Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν χθες ήταν οι Φέριζα, Μόβριζα, Ολυμπος, Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ), Άγιος Παντελεήμονας, Άρης Σαρωνίδας και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ, όπου διέμεναν 27 παιδιά. Όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Έρευνα για την περίπτωση εμπρησμού

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ξεκίνησε έρευνα για την πιθανότητα εμπρησμού στην περιοχή, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη. 

Πού έμειναν όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ειδική μέριμνα υπήρξε για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς. 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων ήταν σε ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παρέμειναν ανοιχτά για όσους είχαν ανάγκη. Επίσης δύο ξενοδοχειακές μονάδες πρόσφεραν φιλοξενία στους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουντα σπίτια του. 
Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. 

Ανάβυσσος φωτιά 4

Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον Άγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο και η φωτιά στην Καμάριζα

Το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασε φωτιά και στην περιοχή Καμάριζα, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο Αττικής, αλλά μακριά από κατοικίες. 

Ανάβυσσος φωτιά 5

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, και από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και σ' αυτό το σημείο.

Καλύτερη η εικόνα από την φωτιά στην Ηλεία

Καλύτερη είναι η εικόνα, και στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο ακόμη, αλλά οι άνεμοι έχουν κοπάσει και οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν. 

Ανάβυσσος φωτιά 6

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 3 πεζοπόρα τμήματα, που προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, απείλησε το χωριό Δάφνη, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.

Σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μεσσηνία και την περιοχή Πουλίτσι όπου παρέμειναν οι άνδρες της πυροσβεστικής τη νύχτα, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ανάβυσσος φωτιά 7

Μεγάλος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς και σήμερα

Πάντως και σήμερα βρίσκονται σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και σε συνολικά 12 περιοχές της επικράτειας ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματειάς Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top