Ο ΟΗΕ απένειμε στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το Βραβείο Nelson Mandela 2020

Παγκόσμια διάκριση για την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά, το «Βραβείο Nelson Mandela 2020», απονεμήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη:Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της βράβευσής της

Η απονομή έγινε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κυρίου Tijjani Muhammad-Bande και της Α.Ε. του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Antonio Guterres στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela, λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020. Η απονομή στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Πρόκειται για μια κορυφαία διάκριση για την Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι για το βραβείο ήταν σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες προτεινόμενες από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη 

Με βαθιά συγκίνηση η κυρία Βαρδινογιάννη αποδέχτηκε την ύψιστη αυτή τιμή από τον ΟΗΕ, αφιερώνοντας το βραβείο στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες και απευθύνοντας ένα κάλεσμα για ειρήνη και αλληλεγγύη, στα βήματα όσων δίδαξε ο Νέλσον Μαντέλα: «Αποτελεί μεγάλο προνόμιο για μένα να στέκομαι μπροστά σας και να αποδέχομαι ταπεινά το τόσο σημαντικό Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020. Είναι δύσκολο να βρω λόγια για να εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στα Ηνωμένα Έθνη, στην Εξοχότητά σας κ. Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης, στην Εξοχότητά σας κ. Γενικέ Γραμματέα και στα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ότι θα λάμβανα κάποια μέρα μια τόσο μεγάλη τιμή και ότι θα ένιωθα τόσο πολύ συγκινημένη. Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα. Ανήκει στη χώρα μου και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ας ακολουθήσουμε όλοι τα βήματα του Νέλσον Μαντέλα για έναν κόσμο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παρακολουθεί την ομιλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παρακολουθεί την ομιλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Μαζί με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποδέκτης του «Βραβείου Nelson Mandela 2020» ήταν ο Δρ Morissanda Kouyaté, γιατρός από την Νέα Γουινέα ο οποίος όλη του τη ζωή μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας κοριτσιών και γυναικών.

Ο επίσης βραβευθείς Δρ Morissanda Kouyaté

Ο επίσης βραβευθείς Δρ Morissanda Kouyaté

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Antonio Guterres μίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο στους βραβευθέντες λέγοντας πως «συνεχίζουν τη σπουδαία παρακαταθήκη του Nelson Mandela». Τους συνεχάρη θερμά τονίζοντας πως και οι δυο είναι αναγνωρισμένοι για την πολύχρονη δέσμευσή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής προσφοράς, στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στις πιο υποβαθμισμένες κοινωνίες.

Ο ΓΓ της ΓΣ του ΟΗΕ  Antonio Guterres

Ο ΓΓ της ΓΣ του ΟΗΕ  Antonio Guterres

O Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κύριος Tijjani Muhammad-Bande συνεχάρη από την πλευρά του την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία αυτή διάκριση και μίλησε αναλυτικά για το έργο και την προσωπικότητά της, χαρακτηρίζοντάς την «σπουδαία φιλάνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη στήριξη των παιδιών και των αδυνάμων». Απευθυνόμενος και στους δυο βραβευθέντες τόνισε: «Ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη στο κουράγιο των δυο βραβευθέντων, την ενσυναίσθηση και την αφοσίωσή τους στην προσφορά στον συνάνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ Tijjani Muhammad-Bande

Ο Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ Tijjani Muhammad-Bande

Για τη ζωή και το έργο του Nelson Mandela μίλησαν ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών της Ν. Αφρικής, κυρία Naledi Pandor, καθώς και εκπρόσωποι των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά την κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενοι στο σημαντικό ανθρωπιστικό της έργο.

To «Βραβείο Nelson Mandela» στοχεύει στο να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα εκείνων που αφιέρωσαν τις ζωές τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας καθοδηγούμενοι από τους στόχους και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Το βραβείο αποτίει φόρο τιμής στη συναρπαστική ζωή του Νέλσον Μαντέλα και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό και απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δύο κορυφαίες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top