Κορωνοϊός: O «χάρτης» με τα 97 κρούσματα – Καθημερινή γραπτή ενημέρωση ΕΟΔΥ

Προειδοποιήσεις ακόμα για τοπικά lockdown

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά την ανακοίνωση 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τα 97 κρούσματα τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Μόσιαλος: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown»

690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: Έτοιμη για τοπικά lockdown η κυβέρνηση, εάν υπάρξει έξαρση

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Εκτός από τα 29 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, άλλες περιοχές στις οποίες σήμανε συναγερμός ήταν η Λαμία, όπου καταγράφηκαν 4 κρούσματα κορωνοϊού σε οικογένεια. Ένας 85χρονος που επέστρεψε από ταξίδι στην Αμερική βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Όταν ο ΕΟΔΥ διενήργησε τεστ και στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ηλικιωμένου άνδρα, βρέθηκαν θετικοί  σύζυγός του, η κόρη του και ο εγγονός του. Μάλιστα ο 28χρονος εγγονός του κυκλοφορούσε κανονικά και οι μετακινήσεις του δεν περιορίζονταν μόνο στην πόλη της Λαμίας, αλλά επεκτείνονταν σε όλη τη Φθιώτιδα. Μετά από συστάσεις του ΕΟΔΥ σε καραντίνα μπήκαν 14 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο νεαρός.

Κορωνοϊός: 97 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Άλλες περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση, είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαϊδα, η Μαγνησία και η Αρκαδία.

Στην Τρίπολη το δεύτερο τεστ στο Νοσοκομείο του Ρίου βγήκε αρνητικό για κορονωϊό στον ασθενή του ξενώνα του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομειου Τρίπολης. To ίδιο και τα τεστ του προσωπικού που ήρθαν σε επαφή μαζί του. 

Κορωνοϊός: Επιστρέφει η καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Στη Φθιώτιδα είχαμε λήξη συναγερμού για τους 12 υγειονομικούς που εργάζονται στο νοσοκομείο Θηβών και χθες είχε ανακοινωθεί πως θα μπουν σε καραντίνα, επειδή είχαν έρθει σε επαφή με ασθενή που είχε βγει θετική με rapid test στον κορωνοϊό. Τελικά το δείγμα της γυναίκας βγήκε αρνητικό σήμερα, μετά από τεστ αυξημένης ευαισθησίας που έγινε.

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. O ιός είναι εδώ και αντεπιτίθεται»

Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση

Η εικόνα χαλάρωσης του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους.

Χαρδαλιάς: Πώς σχολίασε την επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown εάν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό και ζητώντας «να παραμείνουμε σε επιφυλακή και εγρήγορση».

Άλλωστε, αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιστρέφει – έστω και γραπτώς – η καθημερινή ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχή ενημέρωση για το θέμα και οι όποιες αποφάσεις λάβει, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, πάντα σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή.

Καθώς ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες – σε πρώτη φάση – στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη δημιουργία κλίματος πανικού, με τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού να παραμένει, σε κάθε περίπτωση, η βασική προτεραιότητα.
Έτσι, εκτός από τα τοπικά lockdown, στο τραπέζι είναι ακόμη και η απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένους προορισμούς, εάν διαπιστωθεί ότι «δίνουν» αρκετά κρούσματα κορωνοϊού.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top