Αγωνία από τους ξεναγούς: «Μόλις 2 στους 10 τουρίστες θα έρθουν τον Ιούλιο»

Κορωνοϊός: «Με μικρόφωνα και από απόσταση οι ξεναγήσεις φέτος»

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκου Ξυλουρά

Βαρόμετρο για τη φετινή τουριστική σεζόν θα είναι ο Ιούλιος, όπως ανέφερε στο star.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση του κλάδου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί έχουν ακυρωθεί τα πάντα μέχρι τέλος Ιουνίου. Οι ξεναγήσεις στην Αθήνα και την Κρήτη ξεκινούν τον Μάρτιο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καθόλου εργασία για τους ξεναγούς και είναι αβέβαιο το μέλλον μας, καθώς μειωμένα αναμένονται τα ποσοστά των τουριστών από τον Ιούλιο και μετά», είπε.

Δείτε τα αεροδρόμια από τα οποία δε θα γίνονται ταξίδια στην Ελλάδα

«Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου μας θα είναι άνεργο» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ειδικά τον επόμενο μήνα αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα 80% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα ο κ. Ξυλουράς, συνέδεσε το μέλλον του κλάδου και με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας μόλις ανοίξουν τα σύνορα και υποδεχθεί η χώρα τους πρώτους τουρίστες. 

«Θα μετρήσει και το υγειονομικό κομμάτι. Αν τον Ιούλιο πάμε ομαλά και στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς οπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, δεν υπάρξουν κρούσματα, καραντίνες και άλλα πράγματα που θα δυσκολέψουν τη ζωή των τουριστών και οι τελευταίοι δουν ότι στα ξενοδοχεία, στα πλοία, στα ΜΜΜ τηρουνται οι υγειονομικοί κανόνες και φύγουν ευχαριστημένοι, τότε θα έχουμε μέσα στη σεζον μία αύξηση», εκτίμησε.

«Έχουμε ζήτηση, όχι κρατήσεις» λέει πλοίαρχος θαλαμηγού σκάφους στο star.gr

Ζητούν την ενίσχυση του κλάδου

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η φετινή σεζόν δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια με τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, η Ομοσπονδία ζητά την έμπρακτη στήριξη του κράτους για τους περισσοτέρους από 2.300 ξεναγούς της χώρας.

«Είμαστε οι τελευταίοι στην αλυσίδα του τουρισμού. Πρώτα θα πρέπει να βρεθεί το αεροπλάνο, να έχει πεισθεί ο ξενοδόχος να ανοίξει και κατόπιν να έρθει ο τουρίστας, να αισθάνεται ασφαλής και να κάνει εκδρομές», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ. 

«Για τον Μάϊο και τον Ιούνιο, αιτούμαστε την επέκταση του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δόθηκαν στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που τη δικαιούνταν, ενω από τον Ιούλιο και μετά, εφόσον ο τουρισμός παραμένει σε τέλμα και η απώλεια εργασίας συνεχίζεται, ζητούμε την ένταξή μας ως άνεργοι, στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε.

Σύψας: «Θα κλείσουμε τον τουρισμό αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα»

Το προφίλ των επισκεπτών από ασφαλή αεροδρόμια 

«Μέχρι το τέλους Ιουνίου θα έρχονται μόνο πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να είναι περισσότερο ελεγχόμενα τα πράγματα. Στις πρώτες χώρες η μοναδική μεγάλη αγορά είναι αυτή της Γερμανίας. Όλες οι υπόλοιπες είναι αγορές μικρές που δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα στον ελληνικό τουρισμό, καθώς απουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία που αποτελούν αγορές πολύ σημαντικές για τη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Ξυλουράς.

Restart Tourism: Σχέδιο τριών σημείων για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Όπως πρόσθεσε, από τις Σκανδιναβικές χώρες στη «μαύρη λίστα» είναι και οι αγορές της Σουηδίας και της Νορβηγίας, που κι αυτές είναι σημαντικές για κάποιες περιοχές, όπως η Ρόδος. Για τις ΗΠΑ ανέφερε ότι κι αυτές είναι εκτός λίστας.

«Πολύ μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ακυρώσει μέχρι το Φθινόπωρο τα ταξίδια, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο και από τις πτήσεις charter, το πλήγμα στον τομέα», είπε.

ΥΠΕΞ: Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου  

Ερωτώμενος, για το ποιοι τουρίστες επιλέγουν να ξεναγηθούν όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, ο κ. Ξυλουράς «έδειξε» κυρίως τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Τσέχους. Όπως επισήμανε πάντως, για την ώρα από τη λίστα με τις χώρες από όπου δέχεται τουρίστες η Ελλάδα απουσιάζει η νέα, δυναμική αγορά της Πολωνίας η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή σε εκδρομές και ξεναγήσεις.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία»

Ξεναγήσεις εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Τουρισμού, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας από τους ξεναγούς στους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, υποχρεωτική είναι και η ασύρματη ξενάγηση. «Ως προς τις μάσκες πρέπει να βρούμε ένα τύπο που να μας βολεύει για να μας ακούει το κοινό μας. Ακόμη, για τη διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων ο ξεναγός οφείλει να κρατάει τον πομπό με το μικρόφωνο και οι επισκέπτες να κρατούν τους δέκτες. Αυτό μπορεί να έχει μία εμβέλεια 100 μέτρων, γεγονός που προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας τόσο σε εμάς, όσο και στους επισκέπτες», σημείωσε.

Ως προς τον αριθμό των τουριστών σε κάθε εκδρομή, ο κ Ξυλουράς ανέφερε ότι αρχικά οι ξεναγήσεις θα γίνονται με μικρά γκρουπ. «Θα ισχύσει σε πρώτη φάση το ποσοστό του 50% των επιβατών μέσα στα λεωφορεία. Έτσι, δεν θα βλέπουμε όπως στο παρελθόν ξεναγήσεις με 50- 60 άτομα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top